CSI / RusiaRăzboiUcraina

Barajul Nova Kahovka, aruncat în aer: Ucraina susține că 80 de localităţi se află în calea apelor. 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în Nipru şi există risc de poluare şi mai mare

Zona ce riscă să fie afectată de inundaţii ca urmare a aruncării în aer a barajului de la Nova Kahovka cuprinde 80 de localităţi, iar autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea oamenilor din zonele de risc şi asigurarea apei potabile în toate oraşele şi satele care au fost alimentate cu apă din lacul de acumulare. Pe de altă parte, autorităţile locale din regiunea Herson aflată sub ocupaţie rusă au instituit stare de urgenţă în oraşul Nova Kahovka, relatează News.ro.

Menționăm că preşedintele Volodimir Zelenski a convocat marţi, 6 iunie, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională pentru a discuta despre această situaţie.

„Am organizat o reuniune de urgenţă a Consiliului naţional de Securitate. În cursul nopţii, de la ora 02.50, teroriştii ruşi au efectuat o detonare internă a structurilor centralei hidroelectrice Kahovka. Aproximativ 80 de localităţi se află în zona inundată. S-a ordonat evacuarea din zonele de risc şi asigurarea apei potabile în toate oraşele şi satele care au fost alimentate cu apă din rezervorul Kahovka. Facem totul pentru a salva oamenii. Toate serviciile, militare, guvernamentale, sunt implicate. În cadrul reuniunii, s-a convenit asupra unui set de măsuri internaţionale şi de securitate pentru a trage Rusia la răspundere pentru acest atac terorist”, a scris Volodimir Zelenski pe canalul său de Telegram, anunţând rezultatele acestei reuniuni.

De asemenea, potrivit unui comunicat prezidenţial, membrii Consiliului au fost informaţi că cel puţin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în Nipru, existând riscul de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone. În ceea ce priveşte situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, personalul ucrainean de la centrală ţine situaţia sub control şi dispune de instrumentele necesare pentru a face faţă oricăror evoluţii, arată comunicatul prezidenţial.

Rusia a aruncat în aer barajul Kakhovka din sudul Ucrainei pentru a împiedica forţele armate ucrainene să traverseze râul Nipru, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Comandamentului militar din sudul Ucrainei.

”Aceasta este o reacţie isterică”, a declarat Natalia Humeniuk, potrivit Reuters, în cadrul unui briefing online. ”Ei erau conştienţi că vor avea loc mişcări ale forţelor de apărare şi, în acest fel, au încercat să influenţeze traversarea râului Nipru, de care se temeau, pentru ca aceasta să nu aibă loc”, a susţinut Hameniuk.

La rândul lor, ruşii acuză Ucraina pentru exploziile de la baraj. 22.000 de persoane care locuiesc în 14 aşezări din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, riscă să fie inundate, au declarat oficiali instalaţi din Rusia. Aceştia le-au spus oamenilor să fie pregătiţi de evacuare.

Există puncte de trecere limitate peste râul Nipru. Ucraina deţine malul drept, la nord, în timp ce Rusia continuă să ocupe malul stâng şi sudul regiunii Herson.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *