Barometrul care sună alarma
Deşi nu este favorabilă comuniştilor în totalitate, opinia publică de la Chişinău dă un semnal extrem de puternic că s-a săturat de circul politic. Însă cea mai periculoasă schimbare este îndepărtarea de speranţa integrării europene.
De ceva vreme, este din ce în ce mai clar că integrarea europeană nu se găseşte cu adevărat pe agenda coaliţiei de guvernare. Acest lucru constituie un paradox major: PLDM, PD şi PL au venit la putere pe valul speranţelor europene. Chiar denumirea coaliţiei de guvernare este cât se poate de grăitoare: Alianţa pentru Integrare Europeană. De doi ani de zile, ţinta integrării europene a căzut pe un plan secund. Reformele în justiţie şi în administraţie au rămas în aer – la fel ca şi ancheta evenimentelor din aprilie 2009. AIE a pierdut vremea doi ani de zile…
Comuniştii însă şi-au conservat perfect forţele. Iar în acest moment barometrul opiniei publice confirmă faptul că Voronin şi ai lui au mari şanse să revină la putere în cazul organizării de alegeri anticipate. Un procent zdrobitor (83,5%) din populaţia Republicii Moldova este nemulţumit de direcţia în care merg lucrurile. Ţinta acestei nemulţumiri este Vladimir Filat – poziţia de mascul alfa are avantajele ei, dar poate deveni riscantă. Filat a încercat să se poziţioneze ca lider de necontestat al Alianţei, ceea ce i-a reuşit într-o anumită măsură – însă oalele nemulţumirii populare se vor sparge în capul lui.
Nemulţumirile tradiţionale ale populaţiei (salarii, pensii, situaţie economică) pălesc faţă de opţiunile cu privire la sistemul de guvernare. După 20 de ani de democraţie, 35% din populaţia Republicii Moldova crede că sistemul sovietic era mai bun. Procentul acesta este devastator, mai ales dacă este cuplat cu cei 60% din cetăţeni care sunt de părere că sistemul cu un singur partid politic ar fi mult mai bun. Aceste procente reprezintă o reflectare a încrederii extrem de scăzute de care se bucură actualele partide politice: 14%. Amestecul de opinii de până acum este exploziv pentru partidele din AIE, dar trebuie să ţinem seama şi de faptul că 60% din cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc Federaţia Rusă drept principal partener şi alţi 46% vor să adere la uniunea vamală Belarus-Kazahstan. Pe acest fond de păreri răspândite în societate comuniştii nu mai pot să îşi dorească altceva decât alegeri anticipate. Şi este extrem de posibil ca strategii excelenţi ai comuniştilor să fi ajuns deja la această concluzie, iar mutările lor de pe scena politică să meargă tocmai în această direcţie.
Partidele AIE cam trebuie să se pregătească de confruntare. Nu au foarte multe de partea lor: 47% din alegători îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană, 31% susţin un sistem democratic pe model occidental şi 58% au încredere în presă. Nu este foarte mult, dar totuşi este ceva. Liderii AIE ar trebui să speculeze (dacă îşi mai doresc să guverneze) şi obsesia cu privire la partidul unic – care de fapt se rezumă la dorinţa de stabilitate politică. Dar pentru asta ar trebui ca liderii AIE să se poată pune de acord…
www.george-damian.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!