Internațional

Belarusul a introdus ”un regim de operațiuni antiteroriste”. Ministrul de externe: „Existau informații că unele state vecine plănuiau provocări”

Belarusul a acordat forțelor sale de securitate puteri largi pentru a preveni sau a răspunde provocărilor din partea țărilor vecine. Despre aceasta a declarat ministrul de externe Vladimir Makei pentru ziarul rusesc Izvestia într-un interviu publicat vineri, notează Reuters și Hotnews.

„Șeful țării noastre a avut o serie de întâlniri cu agențiile de aplicare a legii și a fost introdus un regim de operațiuni antiteroriste”, a declarat Makei, citat de Izvestia (Noutatea).

„Existau informații că unele state vecine plănuiau provocări privind, mai mult sau mai puțin, confiscarea anumitor secțiuni ale teritoriului Belarusului”.

Regimul operațiunilor antiteroriste oferă forțelor de securitate drepturi largi, inclusiv rețineri pentru a verifica identitatea, interzicerea circulației, ascultarea telefoanelor și controlul tuturor comunicațiilor și intrarea neîngrădită a agenților în orice incintă, relatează sursa citată.

În această săptămână, un val de activități militare în Belarus a atras atenția Ucrainei și Occidentului ca fiind un posibil semn că Lukașenko și-ar putea angaja armata în sprijinul Rusiei în războiul din Ucraina.

Lukașenko acuză Ucraina că pregătește un atac asupra Belarusului

Vă amintim că luni, 10 octpmbrie, Lukașenko a declarat, în cadrul unei reuniuni de securitate, că a ordonat ca trupele să se desfășoare alături de forțele rusești în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ceea ce el a spus că este o amenințare clară la adresa Belarusului din partea Kievului și a susținătorilor săi din Occident.

Agenția de știri de stat Belta a relatat că, în cadrul reuniunii, Lukașenko a declarat că a ordonat agenției de informații a țării, KGB, să ia măsurile necesare de combatere a terorismului.

„Trebuie să avem opțiuni de contracarare, inclusiv militare”, a declarat Lukașenko, citat de sursa citată.

„(Asta) pentru a identifica și localiza amenințările în timp util și, dacă este necesar, pentru a răspunde în mod adecvat la orice manifestare militară împotriva Belarusului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *