Beneficiile fructelor uscate (II)

Curmalele
Fructe exotice, produse de o specie de palmier, curmalele sunt nu numai gustoase, dar reprezintă şi o sursă importantă de carbohidraţi. Sunt bune energizante, având un conţinut de până la 70% fructoză – înlocuitor ideal al zahărului pentru cei dependenţi de dulciuri. Unele dintre fructele cu cel mai bogat conţinut de fier, curmalele uscate, ca parte a dietei zilnice, sunt un ajutor de nădejde pentru fetele şi femeile expuse anemiilor feriprive, atât pe durata ciclului menstrual, cat şi odată cu apropierea menopauzei. Doar şapte curmale asigură mare parte din necesarul zilnic de fier.
Cei care doresc să se îngraşe câteva kilograme pot să consume cu încredere ca desert aceste fructe bogate în calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi caroten. Ele sunt un bun remediu şi în afecţiunile digestive, iar persoanele astenice sau aflate în convalescenţă se pot bucura de calităţile lor revigorante. Curmalele întăresc imunitatea şi sunt energetice. O gustare de curmale, asezonate cu puţin susan, este o sursă de acizi graşi polinesaturaţi şi de proteine. Dieta bogată în curmale îmbunătăţeşte activitatea cardiacă, combate anemia şi insomniile, putând înlocui zahărul şi dulciurile rafinate.
Când le alegeţi în magazine, evitaţi curmalele gălbui, cu aspect uscat, ca să puteţi avea siguranţă că sunt fragede. Nu se recomanda diabeticilor!
Smochinele
Fructele de smochin erau adorate de greci, care în vechime, pentru mult timp, au interzis exportul lor. Romanii, la rândul lor, le considerau sacre. Şi fructele uscate de smochin au calităţi curative deosebite datorită aportului de fier, fosfor, calciu, potasiu, vitaminele A, C şi B6, vitamine uşor asimilabile. 100 g de smochine conţin aproape de două ori mai mult calciu decât laptele. Iată şi alte beneficii terapeutice de ştiut:
– Ajută la detoxifierea organismului şi sunt utile în curele de slăbit, datorită conţinutului de fibre hrănitoare, ce ţin departe senzaţia de foame. Doar şase smochine vă pot asigura aproape jumătate din necesarul zilnic de fibre. Aceasta este cantitatea optimă şi pentru o gustare sănătoasă!
– Magneziul din smochine este de folos funcţionării optime a sistemului nervos.
– Ajută la oxigenarea celulelor şi ţin departe radicalii liberi.
– Previn cancerul prin conţinutul de benzaldehidă, un puternic agent cancerigen.
– Recunoscute ca fructe foarte energetice (215 kcal la 100 g), smochinele sunt alimente care au avantajul că se digeră uşor. Introduse în dietă, combat constipaţia, tulburările digestive, furunculoza, previn anemia şi diferite forme de cancer.
Caisele
Caisele uscate conţin foarte multe fibre şi beta-caroten, dar şi vitaminele A şi C, magneziu şi fier, având un conţinut scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. O mare parte din caloriile furnizate de ele provin din zaharuri.
Caisele ajută la îmbunătăţirea celulelor ce ţin de memorie, datorită conţinutului de fosfor şi detoxifică cu succes orice organism „obosit”. Combat insomnia şi sunt indicate a fi mâncate pentru un somn liniştitor de noapte. Iarna, când nu se poate consuma fructul proaspăt, acesta se consumă sub formă uscată, pentru că-şi păstrează multe din proprietăţi. Caisele uscate conţin de patru-cinci ori mai multe minerale şi oligoelemente decât cele proaspete, dar sunt mult mai calorice: 100 g de caise uscate furnizează 200 de calorii. În plus, au un uşor efect laxativ, fiind de ajutor persoanelor care suferă de constipaţie. Conform unui studiu, caisele şi, în general, alimentele bogate în caroten scad riscul cancerului.
Mira Tănase
www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia