Benzinăriile Lukoil din Ucraina s-au rebranduit AMIC. De ce ucrainenii continuă boicotul?
În unele locuri, vechiul logo încă se vede pe sub vopseaua proaspătă. Procesul de rebranding este încă în desfăşurare, deşi toate cele 240 staţii de benzină şi 6 baze de produse petroliere Lukoil au fost vândute în urmă cu un an firmei austriece, necunoscute publicului larg, – AMІC Energy Management. Pe statul de plata al AMIC figurează un singur angajat, scrie DW.
Deloc aglomerat
La pompe nici măcar o maşină. În interiorul benzinăriei – niciun client. Este această situaţie normală? Casierul Elena răspunde fără chef. Turnând cafea spune că lucrează la AMІC de câteva luni. Întrebată dacă ştie numele reţelei înainte de rebranding, răspunde că era Lukoil. „Eu sunt un om mic, plus că am semnat un document privind nedivulgarea de informaţii” – ridică din umeri casiera.
Cât timp jurnalistul DW şi-a băut cafeaua, nu a oprit nicio maşină. Potrivit Elenei, după schimbarea firmei numărul de clienţi a rămas acelaşi.
La nici 200 de metri de fosta Lukoil se află o altă benzinărie. Aici, la fiecare minut opreşte o maşină. Întrebat dacă a auzit ceva despre noile benzinării AMІC, unul dintre şoferi spune: „Da, am auzit, dar nu am alimentat niciodată. Sunt mulţumit de calitatea benzinei de aici, sunt un fel de client fidel. Şi acolo (flutură cu mâna spre AMІC) nu opresc”.
„Nu cred că sunt austrieci”
La o masă în cafeneaua benzinăriei fumează, la o cafea, doi şoferi – Vladimir şi Anatoli. Faptul că „Lukoil” şi-a schimbat firma ştiu din presă. Anul trecut, de îndată ce s-a aflat despre vânzarea reţelei de benzinării „Lukoil” unei firme austriece, în mass-media ucraineană s-a presupus că societatea este de fapt un paravan pentru „Lukoil”, care nu vrea să piardă piaţă ucraineană.
„Ne uităm la ştiri, ştim că Lukoil a vândut fie cehilor sau austriecilor, dar nu cred că sunt austrieci, spune Vladimir. Cred că pur şi simplu ruşii s-au ascuns în spatele măştii austriece”.
La AMIC, adică Lukoil, cei doi şoferi nu alimentează din principiu – nu vrem să dăm banii „ţării agresoare”. „Avem rude care au luptat în Donbas, unii sunt răniţi. Nu e uşor pentru noi” – adaugă Anatoli, pufăind din ţigară.
Boicotul şoferilor din Ucraina?
Potrivit experţilor, după anexarea rusă a Crimeei şi sprijinirea de către Moscova a separatiştilor din Donbas, reţeaua rusă de benzinării Lukoil-Ucraina a pierdut o parte semnificativă a cifrei de afaceri.
„Din cauza căderii hrivnei şi a costului ridicat al combustibilului importat s-a redus brusc segmentul Premium, pe care activă Lukoi. Scăderea a fost de 25 la sută. Dar, în cazul Lukoil situaţia este mult mai gravă. Au pierdut până la jumătate din cifra de afaceri” – spune într-un interviu cu DW Alexander Sirenko, expertul companiei de consultanţă Upeco.
El adaugă că schimbarea brandului Lukoil pe unul austriac a fost o reacţie la boicotul şoferilor din Ucraina. „Nu cred că benzinăriile Lukoil au fost cumpărate de cineva- spune Sirenko, indicând faptul că este greu de crezut că un investitor străin ar fi venit într-o piaţă în această situaţie.
Experţii estimează costul reţelei de benzinării Lukoil-Ucraina la 300 milioane de dolari, iar cifra de afaceri anuală a cumpărătorului – o firma înregistrată la Viena – AMІC Energy Management – în momentul achiziţionării benzinăriilor Lukoil din Ucraina s-a ridicat la 300 de mii de euro. Aceste cifre sunt din raportul financiar anual al companiei, care este la dispoziţia DW.
Lansată pe piaţă în toamna anului 2013, compania nu a desfăşurat activitate pe piaţă austriacă a produselor petroliere.
„Noi nu cunoaştem această companie”, – au declarat pentru DW membrii asociaţii profesionale din industria de petrol din Austria.
Zeci de companii la vila avocatului
Redacţia DW nu a obţinut de la AMІC vreun răspuns la întrebarea cu privire la sursele de finanţare ale tranzacţiei de achiziţie a benzinăriilor din Ucraina. Pe conturile firmei mama – AMІC Energy Holding – la sfârşitul anului 2013 se aflau doar 7.000 de euro, potirivit raportului anual al societăţii. Experţii şi-au exprimat îndoială că băncile austriece ar fi finanţat achiziţia de benzinării în Ucraina.
„Cred că nu a fost nevoie de împrumut, cred că AMІC este o firma paravan. Austria este cunoscută pentru serviciile jurisdice offshore pentru ţările post-sovietice”, – a declarat într-un interviu cu DW Vasily Astrov, expert de la Institutul Economiei Comparate din Viena.
Titularul celei mai mari cote din capitalul social al AMІC Energy Holding este avocatul Johannes Kletsl-Norberg. El a refuzat să comunice cu DW, spunând că „nu este autorizat”. Pe adresa vilei sale din suburbia Vienei sunt înregistrate mai mult de treizeci de companii. O mare parte dintre acestea sunt fondate de ruşi sau desfăşoară afaceri în Rusia.
În majoritatea acestor firme Kletsl-Norberg este co-fondator, director executiv sau membru al Consiliului de Supraveghere. Una dintre astfel de firme este Alpinex. Această şi-a început activitatea în Rusia, în anul 2004, iar prima să operaţiune a fost plasarea pe ursele străine a obligaţiunilor „Lukoil” în valoare totală de peste 200 milioane de dolari.
sursa: paginaderusia.ro