Actualitate

Bine de Știut! 6 greșeli pe care le faci în fiecare seară înainte de a te culca

6 greșeli pe care le faci în fiecare seară înainte de a te culca

Lași televizorul deschis în cameră

De câte ori nu ți-ai spus că preferi să stai seara cu televizorul deschis pentru că în acest fel poți să adormi mai repede? Lucrul acesta nu este tocmai adevărat. Absența luminii într-o cameră permite corpului să lanseze semnale care induc starea de somnolență. Doctorul Matthew Mingrone, de la EOS Sleep Centers din California, susține: „Lumina artificială blochează melatonina, și nu vorbim doar despre stimulii proveniți dintr-o sursă de lumină, ci despre unele schimbări care se produc în organism.” În această situație, nu numai televizorul poate deveni o problemă, ci și telefonul inteligent, tableta sau alte dispozitive care emit o lumină puternică.

Nu scazi temperatura camerei

Calitatea somnului va fi influențată decisiv în fiecare seară de temperatura din cameră. Temperatura ridicată va reduce semnificativ producerea de melatonină a organismului tău, ceea ce va duce la un somn agitat și deloc odihnitor. Una dintre cele mai simple și la îndemână soluții prin care poți să scazi temperatura camerei este instalarea unui aer conditionat, foarte util mai ales pe perioada de vară, când temperaturile pot rămâne extrem de ridicate chiar și pe timpul nopții, scrie libertatea.ro

Un pahar de alcool înainte de culcare

Deseori, un pahar de vin înainte de culcare este considerat un bun ajutor pentru a putea dormi mai ușor și mai bine. Însă alcoolul înainte de culcare are un efect negativ de care sunt șanse mici să fi auzit până acum. Mai multe studii realizate în 2013 au concluzionat că alcoolul consumat seara, înainte de a te pune în pat, va deregla ciclurile de somn care se produc la un interval regulat pe timpul nopții, când corpul tău trece de la somnul superficial la cel profund. Fără aceste cicluri, te vei trezi extrem de obosită dimineața.

Bei cafea când se înserează

Ți se întâmplă de multe ori să te întorci acasă seara de la muncă și să găsești o jumătate de ceașcă din cafeaua de dimineață? O pauză de relaxare pe balcon la o cafea nu pare deloc o idee rea la prima vedere, însă cofeina consumată seara, înainte de a te culca, îți va strica definitiv somnul, iar tu te vei regăsi mai agitată decât de obicei.

O masă bogată în proteine înainte de somn

Sunt mai multe motive pentru care masa de seară nu trebuie să fie foarte bogată. În primul rând, dacă ții la silueta ta, masa de seară trebuie să fie bogată în nutrienți, însă în același timp ușoară și echilibrată și să nu fie consumată la mai puțin de două ore de momentul în care te vei întinde în pat să dormi. În al doilea rând, o masă bogată în proteine, adică o friptură mare sau multe ouă, ar putea să ducă la un somn agitat, și asta din cauza faptului că proteinele sunt digerate mai greu de către organism. Singurul context în care proteina este utilă seara e în cazul în care faci sport și vrei să depui masă musculară. Chiar și în acest caz, brânza de vaci ușoară este cea mai recomandată, datorită conținutului de cazeină, care îngreunează procesul de digestie, astfel mușchii tăi se vor putea hrăni pe tot parcursul nopții. Așa cum am precizat, însă, vorbim doar despre un caz particular.

Faci un duș fierbinte înainte de a te băga în pat

Dacă dimineața ești prea grăbită ca să faci un duș și preferi de obicei unul înainte de culcare, alege un duș rece și nu cald, pentru că vei avea parte de același efect pe care ți-l oferă o cameră în care temperatura este ridicată. Vei adormi greu și vei avea parte de un somn agitat.

Sursa: libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *