Finanţe

Biroul de Informații al TIMPULUI. Cum sunt susținuți cei care vor să investească în proiecte de energie regenerabilă

La noi cum sunt susținuți cei care vor să investească în proiecte de energie regenerabilă. (Vadim L., Nisporeni)

Din 2010 a demarat Proiectul Energie şi Biomasă. Acesta are și o componentă ce vizează susţinerea celor care vor să-și creeze o afacere comercială de procesare a biomasei cu o productivitate de aproximativ 1,000 t. pe an utilizând biomasa derivată din deşeurile agricole sau din produsele secundare ale unui proces agroindustrial.

Parteneriat public-privat

Un alt obiectiv al proiectului este stimularea creării de Parteneriate Publice Private care să demonstreze viabilitatea şi fezabilitatea modelului dat în cazul întreprinderilor producătoare de combustibil din materie primă locală. Concursul va fi lansat pentru Administraţiile Publice Locale de toate nivelurile, care în parteneriat cu un întreprinzător local vor putea demonstra că modelul propus este unul realistic şi posibil de implementat în satul sau comuna pe care o reprezintă.

Prin intermediul suportului acordat de Proiectul Energie şi Biomasă, beneficiarul selectat va putea acoperi o parte din costurile investiţionale pentru procurarea echipamentului de procesare a biomasei, cealaltă fiind asigurată de beneficiar.

Se presupune că în cadrul Parteneriatului Public Privat constituit, Administraţia Publică Locală va transmite drepturile de gestionare şi folosire a utilajului către partenerul său privat. În acelaşi timp, preţurile pentru combustibilul produs vor fi stabilite de comun acord în cadrul parteneriatului.

Standarde

Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie a adoptat pe 3 octombrie 2012 standardele europene din domeniul biocombustibililor solizi. Astfel, producătorii de biocombustibili solizi vor urma să facă dovada calităţii produsului lor în baza standardelor europene atunci când îşi vor vinde marfa în republică sau peste hotarele ei.

Leasingul echipamentului de procesare a biomasei

De asemenea, cei care vor să activeze în calitate de furnizori de combustibili pentru echipamentele de încălzire pe bază de biomasă instalate în instituţiile publice rurale pot beneficia de sprijinul financiar al proiectului Energie și Biomasă.

Echipamentul de colectare şi balotare a paielor, precum şi presele de brichetat vor fi puse la dispoziţie cu ajutorul metodei de vânzare în rate fără interes bancar. Pentru realizarea nemijlocită a acestei activităţi, Proiectul Energie şi Biomasă va subcontracta instituţii specializate ce dispun de experienţă în domeniul dat. Serviciile solicitate vor fi oferite de către două organizaţii specializate şi anume: UIP 2KR – organizaţia subcontractată pentru vânzarea în rate a echipamentului de balotare şi transportare a baloturilor; și Agenţia pentru Eficienţă Energetică – organizaţie subcontractată pentru a comercializa în rate echipamentul de brichetare.

Condiţiile ar putea constitui un contract de 3 ani, 40% în prealabil şi 30% în fiecare an următor. Beneficiarii nu vor suporta cheltuieli de dobândă bancară, iar preţurile nu se vor actualiza pe parcursul celor trei ani de leasing, rămânând astfel neschimbate pe toată perioada împrumutului.

Setul de documente necesare pentru participarea furnizorilor la procesul de acreditare lansat în cadrul Programului:

– Cererea de participare la concursul de acreditare (Forma 1B); 6
– Forma de aplicare la concurs (Forma 2B);
– Declaraţia, în care agentul economic afirmă, pe propria răspundere, că informația prezentată în documentele de participare corespund cu produsele și serviciile livrate de companie (Forma 3B);
– Copia actului de înregistrare a întreprinderii;
– Lista celor mai reprezentative proiecte realizate de companie pe parcursul ultimilor 5 ani;
– Prețurile de listă pentru echipamentul de brichetare prezentate de furnizor pentru participarea la Program și care se încadrează în condițiile concursului de acreditare a furnizorilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *