Război

Blinken a îndemnat China să își folosească influența pentru a împiedica escaladarea războiului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut Chinei să își folosească influența în Orientul Mijlociu pentru a împiedica alți actori statali sau non-statali să atace Israelul și să extindă conflictul după ce Hamas l-a atacat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, Blinken a discutat cu ministrul chinez de externe Wang Yi înainte de a părăsi capitala saudită Riad, unde înaltul diplomat american a încercat să consolideze sprijinul pentru Israel în rândul țărilor arabe.

Miller a adăugat că convorbirea dintre SUA și China, care a durat aproximativ o oră, a fost posibilă în parte datorită activităților diplomatice pe care administrația Biden le-a desfășurat în ultimele luni cu guvernul liderului chinez Xi Jinping.

Blinken se află într-un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, cu opriri în Israel, Qatar, Iordania, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Qatar.

SUA sunt deosebit de îngrijorate de faptul că Hezbollah, un grup militant susținut de Iran în Liban, deschide un front suplimentar în războiul de la granița de nord a Israelului. China are relații strânse cu Iranul și a ajutat Teheranul să ajungă la o detensionare diplomatică istorică cu Arabia Saudită la începutul acestui an.

Anterior, președintele american Joe Biden a avut convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în contextul în care Israelul se pregătește pentru o operațiune în Fâșia Gaza.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *