Blocurile de lux mutilează peisajul istoric al Chișinăului
Unul dintre puținele locuri din capitală care mai păstra o anumită logică urbanistică și frumusețe a fost mutilat prin construcția unui bloc cu apartamente de lux în apropierea imediată de Catedrala „Nașterea Domnului” din capitală.
Clădirile istorice din capitală ajung în conul de umbră al construcțiilor moderne. Dacă ne-am obișnuit să vedem centrul Chișinăului dominat de Catedrala „Nașterea Domnului”, alături de clopotniță și parcul ce o înconjoară, atunci de câțiva ani a trebuit să deprindem ochiul cu altă priveliște. Pe strada Columna 102 s-a înălțat un bloc de 14 etaje cu apartamente de lux. Construcția se află în locul unde a existat cândva casa lui Teodor Crupenschi, nobil moldovean care l-a găzduit pe țarul Alexandru I, când acesta a vizitat Basarabia în 1818. În anii ’80 ai secolului trecut, Casa Crupenschi a fost gestionată de Muzeul „Aleksandr Pușkin”, dar apoi a fost trecută în subordinea directă a Ministerului Culturii. Nimeni nu a investit în restaurarea casei, motiv pentru care monumentul a ajuns într-o stare deplorabilă. În 2003, terenul a ajuns în posesia firmei de construcții „Iux-Com” SRL. În contractul de vânzare semnat de ex-ministrul Culturii Veaceslav Madan se prevedea că MC va primi un spațiu de 65 m2 la parter după finalizarea lucrărilor de construcție. Până în 2005 a fost ridicată carcasa unui bloc de peste zece etaje, iar apoi lucrările de construcție au fost stopate. Reprezentanții „Iux-Com” SRL ne-au spus că inițial au vrut să construiască un hotel sau niște oficii pentru chirie. S-a examinat, printre altele, și posibilitatea construcției unor apartamente. Până la urmă, edificiul nefinisat a fost vândut companiei moldo-turce „Leopress” în 2011.
S-au comis încălcări flagrante
În curând, pe str. Columna 102 va fi dat în exploatare un complex cu apartamente de lux Crown Plaza Park. Parterul edificiului și primul etaj reprezintă o imitație a Casei Crupenschi. Celelalte nivele vor fi destinate spațiilor locative. Oficialii la care am apelat și-au expus unanim nemulțumirea față de noua clădire din centrul Chișinăului. Ei consideră că cele 14 etaje ridicate în spatele Catedralei au înrăutățit aspectul orașului. „S-a încălcat flagrant regimul de înălțime. Clădirea a distrus peisajul istoric al centrului Chișinăului”, consideră viceministrul Culturii, Gheorghe Postică. De aceeași părere este directorul Agenției pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță. „Construcția de pe strada Columna 102 nu se integrează în spațiul centrului istoric al orașului Chișinău și încalcă toate normele în vigoare din domeniul patrimoniului cultural”, ne-a spus specialistul. Pe de altă parte, arhitectul adjunct al Chișinăului, Nicon Zaporojan, susține că, acum zece ani, proiectul clădirii a trecut toate consiliile urbane și republicane. Oficialul de la primăria capitalei consideră că fațada nu este una reușită și ar fi trebuit să fie de sticlă ca să reflecte zona verde a orașului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!