PoliticăUnirea

Bogdan Chireac:„Nu cred că Bucureștiul i-a convins pe cei din Bruxelles să facem unirea” / Câți ruși sunt în R. Moldova și cât va costa UNIREA

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat pentru DCNEWS informațiile apărute în TIMPUL cu privire la o eventuală unire a României cu Republica Moldova.

Chirieac, din greșeală sau intenționat, folosește niște cifre depășite de realitatea care se schimbă schimbă foarte repede în R. Moldova. Mai ales după ce toată țară a rămas fără energie electrică – este clar că moldovenii vor unirea, iar ea vor aduce beneficiia ambelor maluri, pe termen scurt și imediate pentru Chișiunău, și strategice pe termen lung pentru București.

Să le luăm pe rând, Chiriac spune că va fi nevoie de sute de miliarde de la UE pentru Unirea cu R. Moldova.

Conform reputatului analist economic Petrișor Peiu, care estimează în analiza sa „Cât costă reUnirea R. Moldova cu România” vedem că suma va fi de aproximativ 9 miliarde de euro pe an, și va putea fi ușor suportată din bugetul României.

Nu știm de unde a luat Chiriac „sutele” de miliarde pentru o Moldovă de 2 milioane de locuitori, când o Românie de 20 de milioane de cetățeni, în 15 de ani de când este membră a UE a primit de la Bruxelles doar 65 de miliarde.

Chiriac se teme, fără a avea motive, că R. Moldova nu oferă suficiente drepturi pentru minorități, în același timp, analistul operează cu mai multe cifre care sunt greșite și distorsionează realitatea.

Conform tuturor cercetărilor, în R. Moldova locuiesc în jur de 500 mii de vorbitori de rusă, la care se mai pot adăuga încă maxim 200 de mii de rusofoni din Transnistria. De cealaltă parte, românii au în jur de 1 milion de cetățeni cu drept de vot, care se află deja în Diaspora având cetățenia română, și încă peste milion de cetățeni cu drept de vot sunt rămași în țară și care vorbesc românește.

Dovadă este turul 2 al Alegerilor Prezidențiale din 2022, Maia Sandu a acumulat 1 milion de voturi, iar pro-rusul Dodon doar 700 de mii. Un referendum pe tema unirii ar putea avea un deznodământ similar – diaspora, formată din cetățeni români, este forța capabilă să încline balanța în favoarea unificării.

Ce-i scapă lui Chiriac

Războiul ruso-ucrainean s-ar putea să fie doar în faza lui de început, nu putem ști cât de departe vor merge rușii. Dacă Moscova va continua războiul în Europa (dincolo de anii 2023-2024), situația R. Moldova devine imposibilă în toate domeniile – politic, energetic, financiar, economic – iar Unirea cu România în 2025 prin votul comun al celor două parlamente (Chișinău și București) râmâne singura soluție.

Declarațiile lui Chiriac:

„E vorba de informații, potrivit cărora România ar fi convins Bruxelles-ul că unirea cu Republica Moldova este unica soluție pentru a securiza granița în sud-estul Europei.

Jurnaliștii de peste Prut scriu că Maia Sandu ar fi cerut la București unirea cu România, în contextul situației foarte complicate în care se află R. Moldova ca urmare a războiului rus din Ucraina. Moldovenii mai scriu și că România, care la început ar fi refuzat propunerea Maiei Sandu, ar fi convins Bruxelles-ul de această soluție. Presa moldoveană mai publică un sondaj care arată că 39% din moldoveni ar fi de acord cu un referendum pentru Unire.

„Sigur că ar fi o oportunitate istorică de reîntregire a românilor. Bine ar fi fost dacă am fi avut diplomație care să convingă UE să finanțeze acest lucru pentru că Unirea ar costa sute de miliarde de dolari.

Trebuie aduse pensiile și salariile din Republica Moldova la nivelul celor din România. Ori ele sunt de 5-6 ori mai reduse în acest moment), a arătat Bogdan Chirieac.

„Ar trebui să oferi toate garanțiile necesare minorității ruse, care e de 1 milion de cetățeni, deci aproximativ cât minoritatea maghiară din România, care va scădea în pondere odată cu aducerea a 4 milioane de moldoveni la populația României. Trebuie oferite toate garanțiile că drepturile lor vor fi respectate, lucru foarte important”, a conchis Bogdan Chirieac, care a adăugat că gestionarea unei minorități maghiare și ruse ar fi o provocare. 

Chirieac consideră Unirea o „oportunitate istorică” iar „dacă România ar fi avut diplomație aceasta ar fi trebuit să fie una din direcțiile principale”, dar din păcate Bucureștiul nu are o diplomație capabilă să convingă Bruxelles-ul că ar fi în interesul UE ca Republica Moldova să intre direct în componența blocului european.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Pentru cine scris articolul ; B . Chiriac , S.R Stanescu , Ciutacu ( ăsta chipurile are origini ucrainiene) si mai sunt si altii , fac parte din coloana aV a dislocata la Bucuresti.

  1. Toti rahatii (pardon-ratatii) astia enumerati mai sus au cam ramas fara stipendii.
   Rubla nu mai e ce-a fost si au ramas cu ochii’n soare tot privind la steaua de pe Kremlin !
   Multe Urari Intens Exprimate mujicilor.

 2. Bine-ar fi sa fie…Unirea! Dar nu prea cred că s-a discutat despre ea, Unirea, undeva. Știu însă că Dna Maia Sandu își iubește Patria și Neamul. Are nevoie de mult sprijin, de sprijinul tuturor celor care gândesc și simt romaneste. În situația de astăzi, n-ar fi rău dacă cei răi de gura ar renunța la hârdaiele de răutăți, discreditări și suspiciuni. Cert este că totul se datorează prestigiului Dnei Președinte.

 3. Ceva interesant despre apologetul plandemiei Bogdan Chireac alias “Barbulescu” colaborator DIE, gasiti la activenews.ro
  Cat despre reunire, e musai sa se faca in matca nationalismului sub flamura tricolorului national, in nici un caz sub stindardul curcubeu si al neokominternului de azi. In ceea ce priveste costurile, daca romanii sunt lasati in pace, cu siguranta gasesc resursele necesare, in primul rand in tara. Reamintesc ca in 1918 situatia socio-economica era deosebit de grava, dar generatia Unirii a reusit. Totusi, anumiti factori de destabilizare au existat, se cunosc bine efectele din epoca. S-a intamplat asa pentru ca nu s-a facut lustratia necesara, ca urmare a unor activitati de lobby. Nu trebuiesc repetate greselile trecutului. Astazi, prin orice mijloc musai sa fie eliminata asa-zisa “autonomie gagauza”. Gagauzii n-au decat sa colaboreaze cu maghiarii, colegii lor de ginta turanica, in Turksoy, sub nici o forma in parlamentul Romaniei. Ca roman ingrijorat de bunastarea lor ii sfatuiesc sa plece de buna voie in paradisul sovietic unde totul e minunat. De Transnistria ce sa mai zic, acolo trebuie dezinfectat si arat totul.

 4. Romania nu are nevoie de moldorusii astia duplicitari. E destul ca VA auzim prin scoli , facultati (platite de romani) si prin strainatate cum gavariti in ruseste cu tupeu.
  Sunteti niste pseudo rusi. INCETATI sa mai cersiti cetatenia romaneasca, luati-o pe aia ruseasca in schimb si VALEA din Romania!

 5. Nu este pe ordinea de zi nici in Republica Moldova si nici in Romania. Nu stiu cum a venit Timpul cu o asemenea tema? Si de ce autorul textului incearca sa-l lamureasca pe nenea Chiriac care e nimeni in materie de influentat opinia publica din Romania.
  Toti astia de la DCnews sunt niste obositi care mai vorbesc si ei pe la Antene si Romania TV asa, ca sa nu taca.

  Daca e sa fim sinceri, cei care nu vor unirea sunt parlamentarii din Republica Moldova si marea parte a populatiei Republicii Moldova. Nu va mai uitati spre Romania ca nu de aici va trebuie voua OK-ul. Romania (fie ca vorbim de parlamentari dar si de majoritatea populatiei) nu are nimic impotriva unirii dar cei care trebuie sa si-o doresca sunt cetatenii Republicii Moldova si in primul rand parlamentarii acestei tari. Pai cum sa-si doreasca ei propria lor disparitie din peisajul avantajelor unei tari mici care fac ce vor ei cu banii si asa putini ai Republicii? Sa fie la Bucuresti, sa dea socoteala unei tari mai mari deci sa nu mai aibe privilegii? Nicidecum.

  Iar de Maia Sandu, eu am mari rezerve. Cum poate fie ea considerata unionista cand job-ul ei este viceversa. Reveniti-va. Dintre toti presedintii Republicii Moldova, Maia Sandu e cea mai putin unionista din cati cunosc eu. Ca e erudita nu zic nu, dar hai nu o mai faceti unionista ca rade si dansa de cei care o considera asa.

  Eu zic sa ne vedem de treaba. Ca mai e multa treaba de facut si oameni de constientizat asupra pozitiei in care se afla Republica Moldova. In Republica Moldova e de lucru si de convins, nu in Romania.

 6. Lui Chiriac-Mamuca ii scapa absolut tot. Cifrele lui, luate de pe gardurle rașiste, nu au nicio relevanta…
  Pentru blegul si netedul Geo, ca sa stie, moldovenii nu-i cer
  nici bani, nici cetatenie…
  Apropo de cetatenie: eu si multi alti moldoveni ne-am CERSIT-O in baza dreptului ce ne apartine, – pe vremea cand tat-to taia gaina cu acordul primarului si cumpara DRUJBE si multe alte fleacuri de la moldoveni prin targurile improvizate – caci parintii nostri au fost lipsiti autoritar fara ca cineva sa-i intrebe or sa-si dea acordul. Si nici sa- mi treaca prin de privelistea saracaciosa de atunci si sa-i acuz pe romani de mizaria care pe-atunci domina Romania. Pur si simplu inghiteam in sec….
  Iar azi ma bucur, sincer, sa vad o alta Romanie…

  1. Salut “Antivirus”. Deocamdata hai sa ignoram trolii rusofoni indiferent de care parte a Prutului se afla. Inteleg ca esti roman din Basarabia. Cetatenia romana pt etnicii romani de peste Prut e un act natural, conationalii nu trebuie sa cerseasca asa ceva! Legat de perioada deloc fasta a anilor ’90, sunt multe neclaritati, dar cu un pic de vointa posibil sa se limpezeasca. In publicatia celor de la acmrr-sri aparuse mai demult un articol in care se vorbea de intelegerea sovieto-germana pt dezmembrarea unor state din fostul bloc comunist in timp ce Ungaria era favorizata politic si economic. Foarte interesant, si poate explica in buna masura de ce treburile s-au urnit mai greu. Desigur, sunt factori interni care nu-i putem ignora, de pilda momentul cheie cand Iliescu si esalonul sau comunistoid l-au instalat pe agentul GRU Nicolae Militaru la ministerul apararii. Putem pune in oglinda cele intamplate in Basarabia si putem incepe sa intelegem piedicile. Dar, cu voia Domnului si cu gandul la cohortele de patimitori ai neamului romanesc ne vom regasi ca indivizi si natiune in ciuda tuturor neprietenilor.

  2. Moldovean imputit si rusificat, invata istorie. Voi ATI fost parte a imperiului rus d3 sutw d3 ani, mai precis din 1812. Inainte de acea data erati tare la turci. In 1918, parlamentul vostru cacat pe el de frica bolsevicilor a vital sa se uneasca cu Romania, designed Romania nu avea vreun drept la acea Zona. 30 de Ani ATI facut parte din Romania. Big deal! Nu sinteti romani si nu ve-ti fi niciodata.sunteti niste gagauzi, tatami, rusi, Bulgari etc ,toti amestecati si gavaritori de rusa. Mars, moldovene!

 7. Cred că Chireac mai este poreclit în lumea media din RO Motorola (aspectul profesional că cică bate câmpii) și Morsa (aspectul fizic se pare). Cred că ar trebui să aibă grijă de siluetă și să gândească înainte să vorbească și atunci lumea nu l-ar mai lua în zeflemea.

 8. Dintr-o convorbire – înregistrată nu se ştie încă de către cine – aflam, nu cu multă vreme în urmă, că ziaristul şi omul de afaceri Bogdan Chirieac a fost părăsit de amantă. „Sunt disperat. Iar m-a abandonat amanta… Sunt pielea pulii”, mărturisea Chirieac. Emil Berdeli Publicat pe14 octombrie 2010
  https: //insolent.ro/de-la-%E2%80%9Csunt-pilea-pulii%E2%80%9D-la-%E2%80%9Ef-te-n-gura%E2%80%9D/
  😆😊🥳😅🤣😂😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *