JustițieUNIREA R. Moldova cu România
Trending

Dodon aproape de pușcărie, Voronin aproape de „pensie”, iar Șor e fugar. Mafia politică pro-rusească din R. Moldova nu poate opri un referendum pentru Unirea cu România

În R. Moldova nu mai există o majoritate anti-unire! Dacă vă uitați la sondajul publicat recent de IPP o să vedeți că doar 47,4% din cetățenii care mai locuiesc acum în R. Moldova ar vota împotrivă la un referendum pentru unirea cu R. Moldova.

Sondajul ar fi fost realizat pe un eșantion 1132 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.

Dacă ne uităm la un barometrul organizat în toamna lui 2016, numărul celor care era ar fi votat împotrivă este de aproape 64%.

Pentru Maia Sandu în Diaspora au votat 243 de mii de cetățeni, din care majoritatea au cetățenie română sau așteaptă să depună jurământul pentru a-și face buletine și pașapoarte.

Poate Diaspora să încline balanța în cazul unui Referendum la Chișinău pentru Unirea R. Moldova cu România?

În primul rând haideți să ne aducem aminte rezultatele alegerilor parlamentare noi din 2021. Concluziile sunt la final.

PAS și PPDA au acumulat împreună 800 mii voturi în timp ce toți ceilalți – BECS, ȘOR, Usatîii și PDM au primit doar 568 de mii de voturi.

PAS a primit din Diaspora 182 654 de voturi din totalul de 774 753.

PAS câștigă alegerile pe interior chiar și fără voturile din Diaspora.

Pentru Maia Sandu în alegerile din 2021, în turul 2 au votat un număr record de 243 de mii cetățeni aflați în Diaspora.

Chiar dacă Maia Sandu/PAS și-au însușit în nume personal victoria din alegeri, moldovenii, mai ales cei din diaspora occidentală au fost motivați să participe la vot și pentru a-și arăta dezacordul, în primul rând, față de politica rusească-banditească practicată de toate partidele de „centru-stânga”.

Toate sondajele de opinie din ultimii 10 ani oferă curentului unionist la doar 40% din votanți, dar niciodată nu a fost întrebată și diaspora. Diaspora occidentală a R. Moldova este formată aproape în totalitate de cetățeni ai Românie, deși acest lucru nu implica automat un vot pentru Unire la un potențial referendum.

Consider că un referendum pentru Unire, care este susținut în totalitate de Maia Sandu obține 50+1% în cadrul unui referendum republican, dacă este organizată o bună campanie de informare.

Dacă PAS și Maia Sandu reușesc să oprească cumpărarea voturilor care reprezintă cel puțin un sfert din voturile cumulate ale stângii, Mișcarea Unionistă poate câștiga un referendum chiar și fără a avea un „lider puternic” în față.

Poate chiar, are mai multe șanse dacă niciun lider nu demarează în nume personal un asemenea proces, ci totul începe din partea comunității ca un efort colectiv be bază de voluntariat.

În cazul în care PAS nu va accepta să suțină un Referendum pentru Unire, sau chiar va încerca să boicoteze o inițiativă pe care ei cred că nu-i avantajează, el trebuie organizat oricum.

Mișcarea Unionistă ca entitate colectivă nu trebuie să răspundă la întrebarea „Cum facem Unirea”, deocamdată trebuie să stabilim clar că majoritatea cetățenilor o doresc. După, e treaba clasei politice din Chișinău și București să-și facă treaba pentru care sunt plătiți din taxele primite de la cetățeni și găsească soluții.

Mulți pro-unioniști care au votat PAS promiteau că dacă aceștea „dezamăgesc”, nu vor mai crede în niciun alt partid și vor „reveni” la susținerea Unirii.

Imaginea partidelor de stânga, care automat vor milita pentru „NU” este atât de proastă, încât nu-și va putea mobiliza nicicum electoratul. Cei din PSRM știu că dacă nu vor putea împărți la oameni bani negri rămân fără partid, de aici și disperarea grupării ruso-banditești.

Dodon aproape de pușcărie, Voronin aproape de „pensie”.

„Nu-i momentul acum” vs Un referendum pentru Unirea poate fi organizat doar cât puterea de la Chișinău este în mâinile „pro-europenilor”

Niciun partid de tip PCRM, PDM sau PSRM nu vor permite și nu vor accepta să fie organizat un referendum cu privire la Unirea R. Moldova cu România. Nu este o certitudine nici acceptul actualilor guvernanți, având în vedere gelozia, frustrarea sau chiar ura pe care o manifestă față de români în general și față de unioniști în mod special. C .

Cu toate astea, dacă Unionismul în R. Moldova s-ar maturiza politic s-ar putea folosi de o prevedere Constituțională clară –

Articolul 75

(1) Cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sînt supuse referendumului.

(2) Hotărîrile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridică supremă.

Punem România într-o poziție neplăcută?

Deoarece Bucureștiul a decis să trateze oficial Chișinăul ca un stat vecin, care chipurile ne recunoaște suveranitatea, ar trebuie să dea dovadă de respect (sic) și n-ar trebui să se amestece în treburile noastre, cât timp ele sunt cele interne.

Așa cum, pe perioada unui asemenea referendum, Rusia trebuie blocată metiatic integral pe teritoriul actualei R. Moldova. Criza colosală care are loc în regiune prin războiul ruso-ucrainean, poate și trebuie să fie folosită de Mișcarea Unionistă, multe state care înainte s-ar fi împotrivit, ar putea accepta acum un asemenea scenariu, dacă alternativa este destabilizarea R. Moldova prin acapararea ei de către Rusia. Oricâte minciuni nu s-ar spune la TV-urile rusești, Putin n-are curajul și nu va avea curajul să atace o țară din UE și NATO.

Votul „DA” pentru Unire – unica alternativă politică la PAS

Mișcarea Unionistă are șansa în timpul mandatului PAS, care se pare va fi lung, de cel puțin 8 ani să forțeze o dezbatere mai largă în legătură cu acest subiect, folosindu-se de libertatea de exprimare care nu exista pe timpul celor 8 ani ai lui Voronin spre exemplu. Mai devreme sau mai târziu imaginea PAS se va eroda și majoritatea unioniștilor care au votat PAS vor căuta o alternativă politică. Este evident că dreapta politică pro-europeană, non-unionistă nu este capabilă să ofere altceva decât actualul PAS sau fostul PLDM.

Pentru PAS ar putea fi riscant boicotarea unui asemenea referendum, având în vedere probleme clare de imagine pe care le are. Pentru obținerea de la PAS acceptului de organizare a unui asemenea referendum și neboicotarea lui, Maia Sandu ar trebui menajată în cadrul dezbaterii, campaniei și războiului informațional care ar urma să fie organizată de Mișcarea Unionistă.

Există un numar uriaș de ruși, bulgari, găgăuzi, ucraineni, etc. din R. Moldova care vor Unirea și ar vota pentru ea în cazul unui referendum. Nu trebuie scoasă în prim plan legătură genetică dintre moldovenii (românii) de pe cele două maluri, campania de informare trebuie organizat conform celor mai înalte standarde europene, vom avea nevoie de recunoașterea lui de către Bruxelles.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

    1. “În R. Moldova nu mai există o majoritate anti-unire! Dacă vă uitați la sondajul publicat recent de IPP o să vedeți că doar 47,4% din cetățenii care mai locuiesc acum în R. Moldova ar vota împotrivă la un referendum pentru unirea cu R. Moldova”.

      SI TOCMAI 35% vor vota UNIREA :)))
      La Anul si la Multi Ani, moldoboilor. Sa traiti si sa-nfloriti cu 200 lei de la Sor :(((

  1. Datoria mea de roman este si va ramane sa ma gandesc mai inainte de toate la binele Romaniei. Romania nu are nevoie de “un numar uriaș de ruși, bulgari, găgăuzi, ucraineni” la sanul ei, indiferent ce ar fi votat acestia. Fiindca ei vor vota doar din interese meschine, nu din dragoste de tara, iar la prima ocazie ne vor vinde pentru doua copeici. Toate aceste popoare ne-au fost dusmane de-a lungul istoriei, nu ne-au iubit, nu ne-au stimat. Si asta nu are de a face cu Stalin sau nu stiu cine, ci cu natura lor cea mai adanca. Nu ne-am “potrivit” niciodata. Numai un tampit isi baga vipera in pat. Dar nu cu ei am ce am, ei sunt straini si prima lege a istoriei popoarelor a fost dintotdeauna “haleste sau vei fi halit”. Scarba nesfarsita imi e de moldovenii ROMANI, care si-au uitat neamul si istoria. De acestia din urma si mai putina nevoie are Romania.

      1. Referendumul este cheia spre unire.
        Din pacate sunt multi spalati pe creier in ambele tari.
        Ambele state trebuie sa initieze campanii de informare a populatiilor despre istoria comuna, despre cum am ajuns sa fim doua tari in loc de una.
        Sa informeze locuitorii ce inseamna eventuala unire din punct de vedere administrativ cat si financiar
        Sa prezinte prin dezbateri televizate argumentele pro si contra astfel ca sa poata fi inteles de marea majoritate a populatiei.

        1. Care e istoria “comuna” a romanilor si a basinosilor de peste Prut? Moldovanii nu au avut NICIUN ROL in formarea Romaniei de dupa 1848. Esti varza la istorie. Maldavanii au fost PARTE din ALTE IMPERII de cand o violas turcii pe rusoida de stra stra stra stra stra stra bunica Oaiei Sandu, pe pajistea frumos inflorita. POPULATIA Moldovei sunt NATII PRIPASITE pe acolo in ultimele sute de Ani. Lasa vrajeala cu Fane Babanu ca nici Ala nu stia ce este. Il interesa ciolanul. ACESTIA SUNT MOLDOVENII DE AZI! Niste amestecaturi dubioase cu vederi asiatico- comuniste.

  2. Actuala putere instaurata in RM nu este pro Unire, asta cu certitudine 100%. Ei joaca un joc regizat si la Moscova in care UE va fi finantatorul unei economii de subzistenta in care interesele Moscovei se vor imbina sau cel putin agrea cu cele ale unor multinationale din vest. E comic ca fiecare parte crede ca in cele din urma o va pacali pe cealalta. RM va ramane in zona gri intre cele doua blocuri fiind in continuarw un factor destabilizator atat pentru Romania cat si pentru Ucraina.

  3. In perioada de criza nu te apuci de referendumuri.
    Deocamdata Romania nu poate sa-si rezolve problemele ei, cum ar fi reorganizarea administrativ teritoriala.
    Cum ar fi pe langa 42 de judete sa mai subventionezi alte 35 de raioane.
    Mai intai ne facem curat in curtile noastre si pe urma vedem daca daramam gardul sau nu.
    Crede cineva ca exista,la Bucuresti sau Chisinau, vreun politician care sa accepte sa piarda controlul asupra bazei lor electorale, primariile?

  4. Aveți sondaje cu nr rușilor, ucrainienilor , gagauzilor sau bulgarilor care ar spune DA la un asemenea referendum? Cred că ar fi important de știut. Poate ar fi bine să le și publicați dacă există.

    1. Tinand cont ca Basarabia a fost amputata de la trupul tarii, Romania, cu ocazia pactului Ribbentrop-Molotov, opiniile alogenilor nu prezinta mare interes. Cacauzii, rusnacii si rusofonii indiferent de etnie, trebuiesc invitati politicos sa-si gasesca fericirea in Rusia. Ca sa nu plece cu mana goala, cu profund respect pentru preferintele istoric dovedite ale rusilor, sunt gata sa renunt la ceas si palton. Ca sa fiu in ton cu veacul actual, renunt si la masina de spalat si tv, numai sa plece. Sunt sigur ca si alti romani sunt gata sa-mi urmeze exemplul.

      1. In principiu corecta ideea; in realitate, prea-cuvioase, ar fi asa ca “cacauzii, rusnacii si rusofonii” ar chema in ajutor fratii rusi, precum au mai facut odinioara in Transnistria si precum au facut, chipurile, in Donbas. Nu vor pleca de acolo niciodata de buna-voie.

  5. Respectul Basarabiei față de România ar fi ca în orice referire la RM să nu se mai dea reprezentanți ai întregii Moldove, inclusiv în discursurile Maiei Sandu, să-și spună că sunt reprezentanți doar ai Basarabiei, cum stânga Prutului a fost numită după acapararea estului Moldovei de ruși în 1812, sau a sovieticei invenții RSSM, moștenită de Republica Moldova. Moldova istorică este mare, cu partea ei din dreapta Prutului, până la Carpați, unită în 1859 cu celelalte provincii românești în ROMÂNIA după războiul Crimeei din 1856 (inclusiv cu sudul Basarabiei). Acest alt război al Crimeei din 2022 va alunga rușii mai spre Asia și va readuce vechea parte de est a Moldovei alături de vestul Moldovei într-o Moldovă întreagă, alături de celelalte provincii ale vorbitorilor de limbă română, uniți în hotarele firești ale României.

  6. Unirea, in conditiile de acum, nu are nici o sansa. Si nu va avea atata timp cat Chisinaul nu va renunta la Transnistria. Romania nu isi poate permite unirea cu o Basarabie din care sa faca parte Transnistria. Ar fi prea riscant.

  7. Sper DIN TOATA INIMA sa se uneasca Rusia cu voi CAT MAI REPEDE si sa scapam dracu de voi si de toata cerseala asta de milogi rusofoni ce sunteti. In VIATA MES nu am vazut o natie mai proasta, mai indobitocita si mai lenesa decat natia moldoveneasxa. Hai acum, Mars la tatuca Putin. El VA asteapta bucuros gata sa VA ofere cazare gratis in Siberia. Sper sa ajungeti acolo sa invatati sa munciti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *