CSI / Rusia

„Bucătarul lui Putin” recunoaște că a fondat o firmă sancționată de SUA pentru presupusul amestec în alegerile din 2016: „A fost înființată pentru a proteja spațiul informațional rusesc de propaganda agresivă grosolană a narațiunii antirusești din Occident”

Evgheni Prigojin, numit și „Bucătarul lui Putin” șeful companiei militare private (PMC) Wagner din Rusia, a recunoscut că a fondat Internet Research Agency (IRA), pe care guvernul SUA a sancționat-o pentru presupusul amestec în alegerile sale, relatează CNN.

Marți, un canal telegram al Wagner a publicat o declarație a lui Prigojin, cerându-i să reacționeze la sugestia că el ar fi fondatorul IRA.

„Reacționez cu plăcere”, a declarat Prigojin în declarație. „Nu am fost niciodată doar finanțatorul Internet Research Agency. Eu am inventat-o, am creat-o, am gestionat-o pentru o lungă perioadă de timp. A fost înființată pentru a proteja spațiul informațional rusesc de propaganda agresivă grosolană a narațiunii antirusești din Occident”.

În 2018, Departamentul de Trezorerie al SUA a sancționat IRA, acuzând-o că a „creat și a gestionat un număr mare de persoane online false care s-au dat drept persoane legitime din SUA pentru a include organizații de bază, grupuri de interese și un partid politic de stat pe rețelele sociale”.

„Prin această activitate, IRA a postat mii de anunțuri care au ajuns la milioane de persoane online. De asemenea, IRA a organizat și coordonat mitinguri politice în perioada premergătoare alegerilor din 2016, toate acestea ascunzându-și identitatea rusă”, a precizat Departamentul Trezoreriei.

„Mai mult, IRA a utilizat în mod ilegal informații de identificare personală ale unor persoane din SUA pentru a deschide conturi financiare pentru a contribui la finanțarea operațiunilor IRA”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *