Social

Bunuri în valoare de 86 milioane de lei în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte- sechestrate de ARBI

Bunuri de peste 86 milioane de lei au fost indisponibilizate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), în baza delegațiilor procurorilor, săptămâna trecută, în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte. Sechestrele vizează bunurile persoanei cercetate în această cauză, anunță luni, 27 februarie, Centrul Național Anticorupție (CNA), scrie Ziarul de Gardă.

„Printre acestea se numără 56 de bunuri: 7 capitaluri sociale, 2 încăperi locative și una nelocativă, 15 mijloace de transport, 6 terenuri agricole și 5 pentru construcții, 2 construcții locative și 15 nelocativă, dar și 3 conturi bancare. La moment, ARBI are în examinare 175 de delegații, pe 125 de cauze penale, în privința a 285 de subiecți. Totodată, pe conturile Agenției au fost plasate 213 000 de lei (…)”, menționează reprezentanții instituției într-un comunicat.

În luna noiembrie 2022, Procuratura Anticorupție (PA) anunța despre finalizarea urmăririi penale în privința a nouă persoane, care figurează în dosarul penal denumit generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”. Este vorba despre un fost șef și angajați din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). Cauza penală disjunsă în privința acestora a fost expediată atunci cu rechizitoriu în instanța de judecată.

„Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunii constituie peste 817 milioane lei, în acest sens fiind aplicat sechestru pe 38 bunuri imobile”, informa PA.

Pe 22 octombrie 2021, Procuratura Generală (PG) a pornit urmărirea penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul ASP. Ulterior, pe 5 aprilie 2022, PA a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui „grup criminal organizat”. Potrivit PA, aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Pe 3 mai 2022, procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului Informații și Securitate (SIS), Centrului Național Anticorupție (CNA) și Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI au efectuat în jur de 50 de percheziții la ASP într-un dosar penal pentru abuz de serviciu ce vizează procesul de achiziționare a blanchetelor.

În septembrie 2021, ASP a anulat licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare „din motiv că există abateri de la prevederile legale care determină imposibilitatea de încheiere a contractului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *