Carte

Calendar Ortodox 11 octombrie. Mare sărbătoare a unui sfânt căruia mulți români îi poartă numele

Sfântul Apostol Filip, rememorat la data de 11 octombrie, s-a născut în Cezareea Palestinei. Împreună cu Sfântul Arhidiacon Stefan s-au numărat între cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli. Sfântul Apostol Filip a fost căsătorit, a avut patru fiice și a fost diacon. Ca diacon, el a slujit pentru săraci și văduve și i-a ajutat cu tot ce a putut.

In vremea prigoanei asupra creștinilor pornite la Ierusalim, Sfântul Filip s-a stabilit în Samaria, unde a predicat cuvântul lui Hristos și a făcut mereu voia Lui. Tot aici, Dumnezeu a lucrat prin Sfântul Apostol Filip și a făcut multe minuni. Sfântul Filip este cel care l-a botezat pe Simon Magul şi pe eunucul Candachiei, Regina Etiopiei. A fost hirotonit Arhiereu al cetăţii Tralles, unde a şi încetat din viaţă.

Rugăciune închinată Sfântului Apostol Filip

Izgonitor de demoni arătându-te şi luminătorcelor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru. Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Cu toată dragostea te-ai Alăturat de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Ce S-a Întrupat, Apostole, ucenic Lui făcându-te şi Dumnezeiască slugă şi de Taine grăitor. Pentru aceasta de Dânsul fiind trimis la păgâni, ai propovăduit venirea Lui, strigând: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Cu toţi cinstiţii Apostoli şi cu proorocii şi cu purtătorii de chinuri, Sfinte Filip, cu cuvioşii, cu ierarhii şi cu drepţii, cu Născătoarea de Dumnezeu roagă-te, să dăruiască dezlegare de greşeli şi curăţire de multe păcate, celor ce cu credinţă săvârşesc de lumină purtătoare şi Dumnezeiască pomenirea ta.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *