Carte

Calendar ortodox 5 martie: Ce sfânt este cinstit în Biserica Ortodoxă

Pe 5 martie 2023, în prima duminică din Postul Mare, credincioșii sărbătoresc Solemnitatea Ortodoxiei și îl comemorează și pe Sfântul Leon din Catania.

Sărbătoare ecleziastică 5 martie 2023 – Solemnitatea Ortodoxiei
Pe 5 martie 2023, în prima săptămână (duminică) din Postul Mare, credincioșii sărbătoresc Solemnitatea Ortodoxiei. Rădăcinile acestei sărbători datează din secolul al IX-lea: la acea vreme, Conciliul de la Constantinopol al Bisericii Ortodoxe a respins și condamnat învățătura iconoclasmului, care spunea că nu trebuie să ne rugăm în fața imaginilor. Iconoclaștii au fost declarați eretici, iar Sărbătoarea Triumfului Ortodoxiei a devenit un simbol al victoriei Bisericii asupra dușmanilor credinței.

Triumful Ortodoxiei a fost sărbătorit timp de peste zece secole. Această sărbătoare marchează sfârșitul primei și uneia dintre cele mai aspre săptămâni din Postul Mare. Se crede că, dacă a decurs bine și fără păcat, atunci această duminică luminoasă poate fi numită un Triumf personal al Ortodoxiei și victoria asupra slăbiciunilor lor.

În temple, în această zi, în fața icoanelor lui Iisus Hristos și ale Maicii Domnului se desfășoară un ritual special de ortodoxie. Slujitorii citesc “crezul”, pronunță anateme și proclamă memoria veșnică a tuturor apărătorilor Ortodoxiei. De asemenea, ei se roagă pentru toți cei care s-au rătăcit de la credință și cer mântuirea sufletelor lor.

Sărbătoare ecleziastică 5 martie 2023 – Sărbătoarea Sfântului Leon din Catania
Sfântul Leon s-a născut și a trăit în secolele VII-VIII în Catania, Sicilia. De aceea a fost numit Sfântul Leon din Catania. Era cunoscut pentru bunătatea și compasiunea sa, în special față de cei săraci, iar pentru aceasta și pentru credința sa a primit darul vindecării și al facerii de minuni.

În vremea sa, Leo din Catania a fost numit episcop în oraș, unde a construit două biserici. există și o legendă, potrivit căreia Leo l-a învins pe vrăjitorul local Ilidor. Când acesta l-a respins pe Hristos și a câștigat respectul oamenilor prin minuni demonice și a decis să întrerupă slujba, sfântul a decis să arate adevărata natură a vrăjitorului. L-a scos din templu în piață, a ordonat să se facă un foc și a intrat în flăcări împreună cu magicianul, ținându-l în jos cu omoforionul său (o bandă lată a veșmintelor clericale). Magicianul a ars, dar Sfântul Leon a ieșit nevătămat din foc – după care a ajuns să fie cunoscut sub numele de Făcătorul de minuni.

Relicvele sfântului sunt păstrate în Biserica Sfântul Martin din Roma, iar acestea au și puterea de a vindeca oamenii.

Vremea și recoltele erau judecate după semnele zilei:

Ciorile și urzicile se scăldau în zăpadă pentru dezgheț;
dacă vântul se schimba, se încălzea în curând, dar nu pentru mult timp.
Dacă zăpada cădea pe 5 martie și nu se topea niciodată, va fi o recoltă proastă;
Dacă ar ninge și ar ploua, ar fi inundații.
Era, de asemenea, ziua în care oamenii își luau rămas bun de la iarnă și mergeau pentru ultima dată la săniuș. Exista un semn de bun augur care spunea că, cu cât te ducea mai departe sania, cu atât vei fi mai fericit.

Ce puteți face pe 5 martie
Principalul obicei al zilei era să faci koloboks. Gospodinele coceau aceste bile cu o intenție specială – pentru ca totul să se rostogolească spre noroc. Astfel de bile se numeau kokur. Și, așa cum am spus deja, în această zi se presupunea că se face o plimbare cu sania.

Ce nu ar trebui să facem astăzi
În această zi era interzis să se tundă copiii mici sub 7 ani, altfel copilul se putea îmbolnăvi. Orice ai face în această zi nu trebuie să te îmbolnăvești; îți va lua foarte mult timp să te recuperezi. Pe 5 martie este, de asemenea, interzis să porți pantofi uzați; dimpotrivă, astfel de pantofi trebuie aruncați pentru a aduce bogăție în casă

Sursa Unian

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *