Care sunt achizițiile Armatei Naționale?

Până și Finlanda se gândește să intre în NATO. Situația din regiune a readus în atenție capacitățile de apărare a țării noastre, chiar dacă nimeni nu își dorește repetarea scenariului din 1992. Armata Națională dispune de armament și tehnică militară moștenite de la Uniunea Sovietică, iar ultimele înnoiri pe care le-a primit au provenit din donațiile americane și chineze.
Din Bugetul de Stat, pentru anul 2014 Ministerului Apărării i-au revenit 600 milioane de lei (31 milioane de euro), dintre care mai mult de jumătate (380 milioane lei) sunt destinați Armatei Naționale. Pentru comparație, numai Fondul Rutier se ridică în acest an la peste un 1,3 miliarde lei. La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne a obținut de trei ori mai mult – aproape două miliarde de lei, banii fiind repartizați la mai multe subdiviziuni: organele de interne (inclusiv poliția), trupele de carabinieri, poliția de frontieră, serviciul situații excepționale. Alte cheltuieli se referă la pensii, compensații sociale, fondul de locuințe, întreținere, protecția mediului etc. Ambele ministere răspund de securitatea națională.
Armata Națională cumpără haine
Dacă analizăm contractele de achiziții pe care le-a întocmit Ministerul Apărării în prima jumătate a anului 2014, constatăm că peste 7,5 milioane de lei au fost alocate pentru achiziționarea echipamentului militar, mai mult decât în tot anul 2013 (6,4 milioane lei). E vorba însă de articole de vestimentație, încălțăminte și accesorii (ecusoane, chipiuri, cravate), deoarece firmele cu care s-au încheiat majoritatea contractelor sunt fabrici de confecții din Chișinău: „Cristina Mold-Rom Simpex”, „Russca”, „Universcom SA”, „Sincomtex”, „Stegares & Co”, „Zilant SA”, „Eltaviutex”. Alte contracte de achiziție se referă la cumpărarea produselor alimentare și carburanți, instruirea personalului, reparații și deplasări.
Moștenire sovietică și donații americane
Potrivit datelor Institutului Internațional de Studii Strategice „The Military Balance” („Balanța militară”) din Londra, în 2010, forțele terestre ale Republicii Moldova dispuneau de 108 mașini de luptă ale infanteriei (BMD-1, BTR-D, MT-LB), 102 blindate (BTR-80 și TAB-71), 11 lansatoare de rachete reactive „Uragan”, nouă mortiere mobile „NONA-S”, 31 obuziere de calibru 152 mm D-20, 21 obuziere de calibru 152 mm „Ghiațint-B”, 17 obuziere de calibru 122 mm M-30 (model 1938) și 60 de aruncătoare de bombe M120. La acestea se adaugă lansatoare de rachete antitanc Fagot, Konkurs, Șturm, SPG-9, tunuri antitanc MT-12 și sisteme antiaeriene S-60 și ZU-23-2. Cu excepția TAB-urilor românești și aruncătoarelor de bombe americane, tehnica militară enumerată este de producție sovietică.
În anul 2011, SUA a oferit Armatei Naționale 85 de camioane militare. Tehnica donată a fost transportată de la bazele militare americane dislocate în Germania, Turcia, Spania și Italia. Tot atunci, China a donat 13 mașini pentru logistica armatei (ambulanțe, o stație pentru purificare a apei, o stație electrică și una de refrigerare).
În contextul situației grave din Ucraina, la începutul lunii iunie, la Bălți au avut loc aplicații tactice ale militarilor din Brigada „Moldova” și Baza de Aviație „Decebal”, în cadrul cărora s-au efectuat trageri din aruncătoare de mine, iar la Negrești geniștii Batalionului „Codru” au efectuat exerciții demonstrative de trecere a unui curs de apă. Pe 18 iunie, pregătirea brigăzilor de infanterie a fost verificată de comisia parlamentară pentru securitate și apărare națională, precum și de generalul Gărzii Naționale din Carolina de Nord (SUA) Gregory Lusk, care a verificat nivelul de pregătire a militarilor din cadrul Brigăzii de Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” din Chișinău.
Timpul.md (I.M.)