CSI / RusiaRăzboi

Cât costă în total echipamentele pierdute de ocupanții ruși în Ucraina? Nava amiral „Moskva”, de departe cea mai dureroasă pierdere

Potrivit bilanțului ținut de forțele armate ucrainene, Rusia a pierdut aproape 2.000 de tancuri, 234 de avioane și 15 nave din Flota Mării Negre în timpul războiului din Ucraina, valoarea totală a acestora ridicându-se la o sumă impresionantă.

Forbes Ucraina a calculat cât costă echipamentul pierdut de diferitele ramuri ale rușilor și care pierderi au fost cele mai dureroase.

În cele șase luni trecute, de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, trupele trimise de Putin în Ucraina au pierdut 12.142 de echipamente în valoare de 16,56 miliarde de dolari, fără a include în această sumă și rachetele lansate asupra orașelor ucrainene.

Cea mai mare pierdere a ocupanților ruși a reprezentat-o „Moskva”, nava amiral a Flotei Mării Negre, costul de construcție al acesteia fiind estimat la 750 de milioane de dolari.

Vă amintim că nava „Moskva” s-a scufundat pe 15 aprilie după ce în ziua anterioară a fost lovită de ucraineni cu rachete „Neptun” de fabricație autohtonă.

Nava „Saratov”, o altă pierdere grea suferită de forțele rusești

În afară de „Moskva”, pe Insula Șerpilor și în apele din jur, forțele ucrainene au distrus echipamente și nave rusești în valoare de 165 de milioane de dolari.

Printre acestea s-au numărat opt complexe antiaeriene „Tor”, „Pantsir” și „Strela”, cu un cost total de peste 100 milioane de dolari, transmite Hotnews.

Înainte de scufundarea „Moskvei”, cea mai scumpă pierdere a rușilor a fost un avion de asalt amfibiu IL-76, în valoare de 86 de milioane de dolari, care a fost doborât de forțele de apărare aeriană la sfârșitul lunii februarie pe 26 februarie.

A treia cea mai scumpă pierdere înregistrată de ruși a fost cea a navei de asalt amfibiu „Saratov”, distrusă în portul Berdiansk la sfârșitul lunii martie. Costul acesteia este estimat la 75 de milioane de dolari.

Aviația Rusiei a suferit pierderi uriașe

Exploziile din 9 august de pe aerodromul militar Saka din Crimeea au distrus nouă avioane militare într-o singură lovitură. Aceasta a fost cea mai mare pierdere înregistrată de aviația rusească într-o singură zi de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Printre aeronavele distruse se numără avioane de luptă Su-30SM și avioane de recunoaștere Su-24MR cu o valoare estimată la 230 de milioane de dolari

Astfel, potrivit bilanțului publicat de Kiev, Rusia a pierdut 234 de avioane militare cu un cost estimat la 5,3 miliarde de dolari sau 32,1% din valoarea totală a echipamentelor pierdute de toate ramurile forțelor armate ruse în Ucraina.

Forbes nu a inclus în estimarea de 16,56 de miliarde de dolari a pierderilor și valoarea rachetelor care au fost trase de Rusia asupra Ucrainei sau care au fost doborâte, numărul lor exact fiind dificil de calculat.

Anterior, Statul Major al Ucrainei a afirmat că Rusia a folosit aproximativ 1.300 de rachete în doar primele două luni ale războiului, Forbes estimând valoarea acestora la 7,5 miliarde de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *