Sănătate

Cât de nociv este consumul de zahăr pentru organism

Aflăm tot ce trebuie să ştim despre consumul de zahăr, dintr-un material realizat de NYTimes pe baza informaţiilor culese de la specialiştii în nutriţie.

De ce era necesară modificarea informaţiilor nutriţionale prezente pe etichetele produselor alimentare?

Această schimbare a intervenit după mulţi ani în care experţii în nutriţie au considerat a fi necesară avertizarea publicului larg în privinţa consumului de zahăr, fiind cauza principala a obezităţii şi declanşării bolilor de inima. Cu toate astea multe companii din industria alimentară s-au opus acestei schimbări, argumentând că cel mai important aspect îl reprezintă, în acest sens, valoarea calorică, mai degrabă, decât cantitatea de zahăr conţinută de alimente. Aceştia sunt de părere că menţionarea cantităţii de zahăr este lipsită de logică, întrucât zahărul conţinut în mod natural de unele alimente, în speţă de fructe şi legume, nu este, în esenţă, diferit de zahărul adăugat în mod obişnuit în produsele alimentare ambalate. Însă oamenii de ştiinţă sunt de părere că lucrurile nu sunt atât de simple.

Este zahărul adăugat alimentelor diferit de zahărul pe care unele dintre acestea îl conţin în mod natural?

Cele mai multe zaharuri sunt, în esenţă, o combinaţie de două molecule, glucoză şi fructoza, în proporţii diferite. Zahărul dintr-un măr proaspăt, spre exemplu, este în general la fel precum zahărul de masă adăugat la o plăcinte cu mere. Ambele sunt cunoscute în termeni tehnici drept zaharoză – care în timpul procesării alimentelor este decompusa în intestin în glucoză şi fructoza. Glucoză poate fi metabolizată de orice celulă din organism, însă fructoza este procesată în mod exclusiv de către ficat. “Odată ce procesul de digestie a ajuns în acest punct, ficatul nu poate face diferenţa între fructoza provenită din fucte sau din alimente procesate,” a declarat Kimber Stanhope, cercetătoare în cadrul Universităţii din California.

Însă tipul de zahăr care este adesea adăugat alimentelor procesate este siropul de porumb, care este bogat în fructoza, folosit că îndulcitor în industria alimentară pentru o varietate de alimente, de la băuturi răcoritoare, la pâine şi sosuri. Realizat din amidonul de porumb, siropul de porumb este mult mai ieftin decât zahărul obişnuit şi conţine aceleaşi componente precum zahărul de masă, glucoză şi fructoza, în cantităţi diferite, însă.

Ce trebuie să ştim despre îndulcitorii naturali?

Companiile alimentare folosesc nectar de agave, sflecta de zahăr şi trestie de zahăr, precum şi alte surse naturale de zahăr, că alternativă la siropul din porumb, care este bogat în fructoza. Însă, indiferent de sursă lor, îndulcitorii naturali sunt foarte similari. A sugera că o sursă este mai bună sau mai sănătoasă decât altă, este exagerat, sunt de părere specialiştii.

Este siropul de porumb bogat în fructoza mai dăunător decât zahărul obişnuit? Care sunt diferenţele?

Siropul de porumb şi zahărul de masă sunt atât de similare, încât mulţi experţi spun că efectele asupra organismului nostru sunt aceleaşi. Însă, principala diferenţa constă în faptul că siropul de porumb, pe care îl găsim cel mai adesea în compoziţia băuturilor răcoritoare, conţine mai multă fructoza. Într-un studiu realizat în anul 2014, cercetătorii au analizat mai mult de 12 tipuri de băuturi răcoritoare şi au constatat că siropul de porumb conţinut de băuturi precum Pepsi, Sprite, Mountain Dew, Coca-Cola şi Ice Tea avea în compoziţia să 40% glucoză şi 60% fructoza, pe când zahărul de masă conţine glucoză şi fructoza în părţi egale.

De ce reprezintă zahărul o ameninţare pentru sănătatea organismului nostru?

Mulţi experţi în nutriţie sunt de părere că zahărul consumat cu moderaţie nu este un pericol pentru cei mai mulţi oameni. Însă, consumat în exces, zahărul poate cauza probleme ale metabolismului, dincolo de faptul că duce la creşterea în greutate. Motivul pentru acestea este, conform cercetătorilor, prezenţa fructozei, care este procesată de către ficat şi transformată în trigliceride.

Trigliceridele în combinaţie cu colesterolul de tip HDL este cauza principala a declanşării bolilor de inima, a declarat Dr. Aseem Malhotra, medic cardiolog din Marea Britanie.

“Atunci când oamenii reduc aportul de zahăr din alimentaţia lor, observă că nivelul colesterolului se îmbunătăţeşte. Observ acest lucru la toţi pacienţii mei, efectele sunt foarte rapide,” a adăugat acesta.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *