Cât de periculos este plasticul din alimentație?
PET-ul (recipientul din plastic) este produs din petrol și este format din două substanțe – etilen-glicol și acid tereftalic. În acest context, o echipă de cercetători americani din cadrul Universitarii Cincinnati, statul Ohio, a demonstrat într-un studiu științific că anumite recipiente de plastic eliberează substanța unui produs toxic – Bisfenol A (BPA).
Se pare că ambalajele de plastic sunt și mai periculoase când sunt supuse încălzirii. Clasicele PET-uri nu sunt deloc sănătoase, iar refolosirea acestora duce la scurgeri de chimicale. Mai mult, ele nu pot fi bine curățate, iar spălarea acestora cu apă fierbinte duce la eliberarea unor substanțe chimice. De asemenea, dacă sunt înghețate în congelator, pot elimina dioxină, o substanță extrem de toxică.
Cum ne poate afecta BPA-ul?
Ștefan Constantinovici, șeful secției expertiză sanitară de la Centrul Național de Sănătate Publică Chișinău, a declarat că PET-urile devin periculoase pentru sănătate atunci când nu sunt respectate cerințele de fabricare ale acestora sau nu sunt folosite conform destinației. „Fiecare substanță chimică acționează diferit în contact cu factorii care acționează negativ asupra sănătății omului. Acești factori nocivi pot să ducă la scăderi de imunitate, provoca boli ale ficatului și intoxicații cronice”, a afirmat specialistul.
Conform Hotărârii de Guvern nr. 278 din 2013, toți producătorii de produse alimentare din țară sunt obligați să avizeze sanitar toate ambalajele alimentare. Această lege a fost reglementată conform normelor UE. Astfel, materialele şi obiectele din plastic pot fi plasate pe piaţă numai dacă îndeplinesc cerinţele relevante stabilite conform legii.
Pentru a afla ce tip de PET este folosit de către producători, am mers în unul din magazinele capitalei, unde am depistat că majoritatea produselor lactate fabricate în țară nu au indicat pe ambalaj tipul de plastic folosit. În schimb, produsele de import conțin indicele PET-ului. Conform legislației UE, producătorii sunt obligați să afișeze tipul ambalajului folosit, în timp ce în R. Moldova, nu există asemenea punct prevăzut în lege care ar oferi consumatorului informația despre tipul de plastic utilizat.
TIMPUL a contactat câteva companii de produse lactate pentru a afla ce tip de plastic folosesc în ambalarea produselor alimentare. Reprezentanții companiei Lapmol au refuzat să ne ofere această informație, dar nici pe ambalajul produselor nu am găsit un răspuns. Reprezentanții companiei JLC au declarat că la ei se folosesc ambalaje de tip PETE care sunt importate din Ucraina.
Președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba a spus că Moldova face parte din lista țărilor sărace, „unde producătorul alege ambalajele mai ieftine, fiindcă un ambalaj mai scump presupune ca produsul să aibă un preț mai mare, iar consumatorul nu este gata să plătească pentru acesta”. Cât despre reciclarea ambalajelor din plastic, Vladimir Garaba a spus că în ultimii ani se simte o îmbunătățire simțitoare a reciclării acestor tipuri de ambalaje, dar oricum fiecare cetățean în parte trebuie să înțeleagă cât este de important ca PET-urile să fie colectate și reciclate.
Tipuri de plastic – ce să folosim și ce să evităm?
Plasticul de tip 1 (PET) este folosit în general ca ambalaj pentru apă, sucuri, băuturi răcoritoare, mâncare congelată, uleiuri de gătit, detergenți lichizi, etc. Poate fi folosit cu măsură, dar nu refolosiți mult timp. În timp ce unele chimicale se pot transfera în lichid sau în mâncare, mai ales dacă recipientul din PET este ținut în soare sau încălzit.
Plasticul de tip 2 (HDPE, PHDE) – sticle de șampon, ambalaje pentru margarină etc. Sunt destul de sigure de folosit, dar nu încălziți.
Plasticul de tip 3 (PVC) – folii de plastic, ambalaje de detergenți și cosmetice, parchet, perdele de dus, protecții de saltele etc. Este bine să evităm acest tip de plastic și mai ales să gătim sau să folosim în prezența unor temperaturi ridicate și să înlocuim pe cât posibil cu alte materiale.
Plasticul de tip 4 (LDPE) – saci de gunoi, pungi de plastic, caserole. Încercați să limitați depozitarea alimentelor în caserole pe cât posibil și nu puneți mâncarea cât este caldă.
Plasticul de tip 5 (PP) – ambalaje de lactate, farfurii de plastic etc. Este destul de sigur de folosit, însă evitați mâncarea caldă în farfurii de plastic.
Plasticul de tip 6 (PS) – polistiren – farfurii, caserole, pahare de fast food etc. Aceste produse apar ca o spumă turnată. Evitați utilizarea acestui material, mai ales pentru mâncare și băuturi, în special dacă sunt calde.
Plasticul de tip 7 – se referă la alte tipuri de plastic, combinații ale celor de mai sus, melamină, inclusiv plastic cu BPA (bisfenol A). Încercați să evitați aceste tipuri de plastic dacă nu au și însemnul unei frunze alături de acel semn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!