Câți mercenari Wagner au revenit pe frontul din Ucraina după rebeliunea eșuată. Anunțul Pentagonului
Pentagonul a anunțat joi, la aproximativ două săptămâni după rebeliunea eșuată a grupului Wagner, că mercenarii ruși nu mai participă ”în mod semnificativ” la operaţiunile de luptă în Ucraina, relatează AFP.
”În acest stadiu, nu vedem forţele Wagner participând într-un mod semnificativ la operaţiunile de luptă în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, într-o conferinţă de presă.
SUA apreciază că majoritatea combatanţilor Wagner se află în continuare în zonele ucrainene ocupate de Rusia, a precizat el.
La sfârşitul lunii iunie, grupul paramilitar Wagner, care a jucat un rol-cheie în ofensiva Moscovei în Ucraina, a încercat să răstoarne conducerea militară rusă în cursul unei revolte fulgerătoare.
Evgheni Prigojin, şeful grupului, a asigurat că rebeliunea nu a vizat răsturnarea puterii, ci salvarea Wagner de la destructurarea sa de către Statul Major rus, pe care l-a acuzat de incompetenţă în conflictul în Ucraina.
Rebeliunea lui Prigojin de nici 24 de ore a luat sfârşit în seara zilei de 24 iunie, cu un acord ce prevedea plecarea liderului Wagner în Belarus. Combatanţilor săi li s-a oferit de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin să se alăture trupelor regulate, să plece în Belarus sau să revină la viaţa civilă.
Între timp, grupul Wagner a primit ordin să predea toate armele, iar miercuri armata rusă a anunţat că a recepţionat din partea Wagner peste 2.000 de echipamente militare, 2.500 de tone de muniţii şi 20.000 de arme de calibru mic. Prigojin a acceptat să transmită trupelor regulate ruse armamentul oamenilor său după ce a renunţat la rebeliune.
După eşecul acestei rebeliuni, zvonuri – neconfirmate în contextul opacităţii puterii ruse – sugerează remanieri la nivelul comandamentului militar, în special în ceea ce îl priveşte pe generalul Serghei Surovikin, care a fost mult timp un aliat al Wagner.
Sursa: Ziare.com