Politică

Câți spioni ruși a prins „puternicul” SIS din R. Moldova? Norvegia anunță arestarea unui spion rus, care s-a dat drept un cercetător brazilian şi lucra la o universitate

Serviciile norvegiene de contraspionaj (PST) anunţă marţi că au arestat un presupus spion clandestin rus care s-a dat drept un cercetător brazilian.

Suspectul a fost arestat luni, în timp ce se ducea la serviciu, la Universitatea Tromsø (nord), potrivit televiziunii publice norvegiene NRK.

”Credem că este un clandestin în contul autorităţilor ruse”, a anunţat, la postul TV2, numărul doi în ierarhia PST Hedvig Moe.

Operând sub nume de împrumut, ”un clandestin este o peroană care colectează informaţiil cel mai adesea pentru ţara sa de origine, Rusia şi serviciile ruse de informaţii în cazul de faţă”, a declarat ea.
PST, care precizează că a acţionat împreună cu servicii de informaţii din alte ţări aliate, urmează să ceară expulzarea suspectului.

Până la o eventuală expulzare, suspectul a fost plasat, marţi, în detenţie, pe o perioadă de patru săptămâni.

La Universitatea Tromsø, el lucra la politica norvegiană cu privire la Marele Nord şi la ameninţări hibride, potrivit PST.

Acest caz intervine după multiple arestări, în ţări scandinave, ale unor cetăţeni ruşi, acuzaţi de faptul că au survolat cu drone teritoriul norvegian – o încălcare a interdicţiei de survolare impuse ruşilor, din cauza Războiului rus din Ucraina – sau de faptul că au încălcat interdicţii de a fotografia instalaţii sensibile.

Cu ce se ocupă SIS-ul?

Având în vedere războiul hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova, SIS-ul este o instituție care se pare că nu există în R. Moldova. În afara de blocarea unor site-uri obscure, în timp ce marile portaluri pro-kremlin sunt funcționale, instituția condusă acum de un fost angajat Soros nu produce nimic util.

În timp ce toate statele europene identifică și expulzează agenți ruși, ai noștri bravi „apărători ai Patriei”, primesc salarii degeaba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Jumate de parlament sunt,spioni ,la noi an RM sa fii spion asta anseamna sa fii politician sa fii functionar publik,sa ai dreptul sa furi shi sa nu fii tras la raspundere,daca nu eshti spion nu ai nici o shansa an activitatea politica.

  2. Păi ar trebui să ia de-a valma toți socialiștii, toți sor-iștii și toți comuniștii și ar scăpa RâMa de spionii și agenții de influență moscălească. Cam greu să faci așa ceva, nu???
    În RâMa, teoria jițelului blând e la loc de cinste, tăt maldaivanul știi cî trăiești în cea mai neutrî șî independentî respublicî di pi fața pământului. Așa că: greu la deal cu jițeii blânzi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *