Social

Cătuşe pentru mită

Miercuri, 2 iunie, au avut loc primele examene pentru elevii claselor alolingve din şcolile medii şi licee – proba la limba română. Astăzi, elevii claselor a IX-a vor susţine proba la matematică, iar pe 7 iunie începe BAC-ul cu proba la limba de instruire. Potrivit vicedirectoarei Agenţiei de evaluare şi examinare, Valentina Miron, examenele se vor termina la 15 iunie – pentru clasele a IX-a şi la 17 iunie – pentru absolvenţii de liceu. Anul acesta, 29.213 candidaţi susţin examenele de bacalaureat.

Totodată, îşi termină studiile opt mii de elevi ai şcolilor medii generale şi aproximativ 47 de mii de elevi de clasele a IX-a.
„În ultimele zile, s-au înmulţit apelurile la linia noastră fierbinte (257-257) de la elevi şi liceeni. Ei reclamă solicitări de bani din partea profesorilor, în funcţie de serviciile oferite: promovarea examenelor, copierea, majorarea notelor. Merg toate valutele. Sume mai mari se cer pentru examenele de BAC şi la universităţi”, ne-a comunicat Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă al CCCEC. Majoritatea cazurilor sunt greu de probat, întrucât partea care denunţă nu vrea să coopereze cu CCCEC. „Unii oameni, care ne sună, vor să-şi rezolve doar problemele proprii. Ei nu înţeleg că aceasta este o problemă de sistem şi că ei ar putea ajuta elevii de mâine. Cunoştinţele „cumpărate” cu mită nu mai au şanse. Copiii care dau azi mită pentru examene, mâine vor cere şi ei mită, din diversele posturi în care se vor afla”, susţine Starinschi.
Pe 1 iunie, ofiţerii Centrului au reţinut două profesoare (una din Chişinău şi alta din Cahul) bănuite de extorcare de bani pentru favorizarea unor elevi la susţinerea examenelor de absolvire. O reţinere a avut loc chiar în centrul capitalei. O profesoară a Şcolii serale nr. 3 din Chişinău ar fi solicitat 600 lei de la părintele unui elev din clasa a IX-a, susţinând că are influenţă asupra directorului instituţiei şi membrilor comisiei de examinare. La momentul reţinerii, femeia a predat benevol suma de 600 de lei, marcată „mită CCCEC”, pe acest caz fiind pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 Cod Penal al RM – „trafic de influenţă”, care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la doi la şase ani.

În al doilea caz, a fost reţinută, la Cahul, o profesoară de pediatrie a Colegiului de medicină. Potrivit datelor preliminare, în perioada 10 mai – 1 iunie, ea ar fi extorcat de la 18 studenţi câte 50 de euro (900 euro) pentru a-i ajuta să susţină cu succes examenul de stat la obiectul „pediatrie”. Lectorul a fost reţinut în sala de clasă. În cadrul percheziţiei, în agenda sa au fost găsite diferite bancnote (390 euro, 60 dolari şi 800 lei). Totodată, ofiţerii CCCEC au efectuat o percheziţie şi la domiciliul reţinutei, unde au găsit un caiet cu iniţialele mai multor elevi, în dreptul cărora erau înscrise diferite sume de bani în euro şi dolari. Profesoara se află azi la izolatorul de detenţie provizorie din Cahul şi riscă închisoare de la cinci la zece ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *