Social

Cazinoul electronic distruge vieți

Cazinourile electronice au împânzit orașul și, deja, oricine dorește și are un sfanț în buzunar poate butona cu entuziasm aparatele electronice. Asta în timp ce tot mai mulți oameni se plâng de faptul că rude ori prieteni de-ai lor căzuți în patima jocurilor de noroc și-au nefericit familiile și cer cu disperare scoaterea acestora din oraș. Ba mai mult, nici inițiativa autorităților de a limita activitatea celora care fac „afaceri cu noroc”, deocamdată, nu s-a soldat cu succes. 

Cazinoul mi-a sedus soțul

În timp ce pentru unii jocurile de noroc înseamnă averi fabuloase, pentru alții – tragedie, sărăcie și familii destrămate. Pe un blog care militează împotriva jocurilor de noroc am descoperit o scrisoare a unei tinere femei care și-a povestit drama prin care a trecut, de când a aflat că soțul său devenise dependent de cazinourile electronice. Vă prezentăm câteva fragmente din trăirile acestei femei. 

„Sunt soția unui dependent de jocurile de noroc. M-am îndrăgostit de un băiat care era atent, grijuliu, o persoană iubitoare și respectuoasă, dar n-am știut că în scurt timp va apărea latura cea detestabilă care mă va îndepărta în fiecare zi de el. N-am să vă scriu în detalii despre faptul că nu venea acasă, că nu răspundea la telefon, că spunea minciuni permanent, că a cheltuit toți banii de la nuntă. Culmea e că o parte din banii strânși i-am dat chiar eu, fiind parcă hipnotizată de insistența lui. A împrumutat bani de la rude, prieteni și apropiați. Nu asta era cel mai grav, că multă lume pierde, dar cel mai dureros era faptul că eu nu puteam dormi, nu aveam încredere în el, plângeam mereu, aveam coșmaruri, aveam remușcări și mereu mă întrebam de ce m-am căsătorit cu el, de ce trebuie să trec prin aceste greutăți? De ce…?
Sincer să vă spun, nu mă recunoșteam pe mine, eram mereu în depresie, nu mai doream absolut nimic în această lume. Uitasem să mă mai privesc în oglindă, să mă joc cu pruncul nostru (care în curând va avea un anișor)”, povestește femeia.

Patima jocurilor de „noroc”

Aceasta povestește că patima jocurilor a cuprins-o și pe ea, nu pentru că ar fi început să joace, dar pentru că se vedea neputincioasă în fața acesteia. „Ultima picătură a fost la ziua mea de naștere, când împreună cu părinții și nașii îl așteptam să vină de la serviciu, dar el cheltuia banii butonând ore în șir la jocurile de noroc. O simplă butonare mecanică ce asigură contactul electric, mi-a cucerit și mi-a furat soțul. Când a venit totuși seara istovit, slăbit, cu ochii în fundul capului, flămând, nedormit, eu îl așteptam cu bagajele făcute, gata de plecare, dar aici apăru nașul nostru de cununie, care mi-a spus: „E ușor să pleci, dar hai să încercăm să-l ajutăm împreună”, relatează femeia, pe blogul jucătorilor anonimi din Chișinău.

„La prima ședință a domnului psiholog, nu mă puteam opri din plâns, dar când am ieșit parcă cineva îmi curățase sufletul și mintea. Doamne, doar atunci am înțeles că nu sunt eu vinovată de ceea ce se întâmplă cu soțul meu, eu doar trebuie să îl ajut (dacă dorește) să scape de patima jocurilor de „noroc”. În prezent sunt cea mai fericită soție, deoarece am un soț sănătos, luptător, atent și foarte iubitor”, spune femeia, fericită că soțul său luptă cu dependența de aparatele de joc.
„Acum eu dorm mai bine, sunt mai încrezută în viitorul familiei mele, atrag mai multă atenție copilului, sunt calmă, nu mi-e rușine de trecutul soțului meu, mă bucur de fiecare clipă din viața mea și încep să mă îndrăgostesc în fiecare zi de cel ce a putut pune în fața sa prioritatea cea mai primordială pentru un om: fericirea familiei sale”, astfel își încheie mesajul soția unui împătimit de cazinouri electronice.

Cum explică specialiștii apariția dependenței de jocurile de noroc

Irina Novac, psiholog, spune că dependența de jocurile de noroc este la fel de grea și gravă ca oricare altă dependență. Ele implică un comportament de risc, care oferă jucătorului iluzia de control și purtător de noroc. Însă orice comportament practicat în exces duce la depășirea barierei dintre normal și patologic.
Jucătorul patologic” este cel care este condus de stimuli emoționali și euforie în momentul câștigului. Acesta are o dependență emoțională față de joc, iar pentru a fi mereu stimulat, riscă sume din ce în ce mai mari. Cei care suferă de această dependență nu își pot controla impulsul de a juca și de a risca, chiar dacă acest lucru îi afectează foarte mult pe ei sau familiile lor. Oamenii care cad pradă acestei dependențe au, de obicei, o personalitate de tip obsesiv-compulsiv”, spune psihologul.
Potrivit ei, de regulă, la ajutorul psihologului apelează familia dependentului care are nevoie de consiliere psihologică axată pe suport. Iar pentru eficiență sunt binevenite programele de tratament psihoterapeutic de grup sau individual, structurate în mai multe etape, în care pacientului i se identifică și creează o strategie individuală, apoi i se întărește decizia de a renunța la joc. Cea mai grea etapă este cea de acceptare a faptului că persoana are această problemă. Eficiența tratamentului psihologic depinde de gradul de motivație și resursele persoanei care se confruntă cu o astfel de problemă.

Potrivit Camerei de Licențiere, în R. Moldova există patru cazinouri autorizate, iar în Registrul de Licențiere figurează 39 de companii care activează în domeniul jocurilor de noroc. Majoritatea lor dețin cel puțin trei localuri. Unele dintre ele activează nu numai în Chișinău, dar și alte orașe ale republicii.

La 2012, în Chișinău existau peste 175 de săli cu jocuri de noroc, în care erau peste două mii de aparate de joc.
Unicul act care reglementează activitatea în domeniul jocurilor de noroc este legea nr.285 din februarie 1999. Legea interzice accesul persoanelor cu vârsta de până la 18 ani în sălile cu jocuri de noroc. Din păcate, legea nu reglementează explicit condițiile de amplasare a acestor localuri în orașe.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *