Ce nu ai voie să faci în locurile publice
Totodată, comercializarea băuturilor alcoolice către minori se sancţionează cu amendă de la 2 400 la 3 600 pentru persoanele fizice, cu amendă de la 6 mii la 10 500 lei aplicată persoanei juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a exercita o astfel de activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
Consumul de băuturi alcoolice pe străzi, pe stadioane, în scuaruri, în parcuri, în toate tipurile de transport în comun şi în alte locuri publice unde consumul de băuturi alcoolice nu este permis de autorităţile administraţiei publice locale se sancţionează cu amendă de la 150 la 300 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.
Apariţia în locuri publice în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe, în cazul în care persoana şi-a pierdut capacitatea de a se mişca de sine stătător, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 600 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.
Amenzi sau muncă neremunerată în folosul comunității
Desfăşurarea jocurilor de noroc neautorizate se sancţionează cu amendă de la 1 800 până la 3 600 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.
Ghicitul în locuri publice are aceeași sancțiune ca și desfășurarea jocurilor de noroc neautorizate.
Plimbarea câinilor sau altor animale în locuri publice, adică pe terenul de joacă, pe plajele municipale, pe terenurile pentru sport, pe teritoriile instituţiilor de învăţământ preşcolar, ale instituţiilor medicale, în locuri cu semne de interdicţie, cu excepţia celor permise sau special amenajate în acest scop se sancţionează cu amendă de la 300 lei până la 600 de lei.
Huliganismul nu prea grav, adică acostarea jignitoare (n. red. a acosta înseamnă a opri pe cineva din drum și a i se adresa,în mod supărător; a agăța) în locuri publice a persoanei fizice, alte acţiuni similare ce tulbură ordinea publică şi liniştea persoanei fizice, se sancţionează cu amendă de la 300 la 1 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore.
Tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 până la ora 7, inclusiv prin cântare cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosire cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, alte acţiuni similare, se sancţionează cu amendă de la 450 de lei la 900 de lei pentru persoanele fizice, cu amendă de la 3 000 la 4 500 de lei aplicată persoanelor juridice.
Tragerea din armă de foc în locuri publice, în locuri nerezervate pentru tragere, în locuri rezervate, dar cu încălcarea modului stabilit se sancţionează cu amendă de la 1 500 la 3 000 de lei cu sau fără privarea de dreptul de portarmă pe un termen de la 3 luni la un an.
Desfăşurarea activităţii religioase de către cetăţenii străini în locuri publice fără anunţarea prealabilă a primăriei localităţii respective se sancţionează cu amendă de la 300 de lei la 600 lei.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!