Ce nu s-a scris in Declaratia AIE
Citita altfel, Declaratia despre constituirea Coalitiei de guvernare Alianta pentru Integrarea Europeana este un rechizitoriu care contine lista crimelor comise de regimul Voronin timp de opt ani de zile. Evident, acest rechizitoriu nu e complet. Totodata, documentul semnat de liderii celor patru partide este un fel de declaratie de intentie. Evident, nici ca declaratie de intentie documentul nu e complet.
In respectiva Declaratie a incaput atata cat s-a putut negocia la aceasta etapa. Cu toate ca exista aceasta scuza, semnele de intrebare raman, deoarece Declaratia AIE (cam asa s-ar abrevia denumirea Alianta pentru Integrarea Europeana) este mai importanta prin ceea ce nu contine, decat prin ceea ce contine.
Astfel, angajamentul despre „promovarea parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa” mi se pare mai putin important decat niste prevederi ce nu au fost incluse in Declaratie – cea privind statutul de neutralitate a R. Moldova sau cea privind relatiile cu CSI. La fel stau lucrurile si cu celelalte angajamente incluse in Declaratie. Asa, de exemplu, cand citim in Declaratie ca Alianta pentru Integrarea Europeana se angajeaza in fata societatii sa procedeze la „eliminarea rapida a consecintelor uzurparii puterii in stat prin asigurarea separarii efective a puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca”, nu stim cu claritate ce se are in vedere. Sa intelegem ca prin „eliminarea rapida a consecintelor uzurparii puterii in stat” se are in vedere si tragerea la raspundere a celor vinovati de uzurparea puterii? Ori, si mai simplu – societatea doreste sa stie: va fi tras la raspundere Voronin personal sau nu? In campania electorala principalele componente ale AIE au promis alegatorilor ca, daca vin la putere, il vor da pe Voronin pe mana justitiei. Cum ramane cu aceasta promisiune – ea se contine in „eliminarea rapida a consecintelor uzurparii puterii in stat” sau nu se contine?
Un alt angajament ce figureaza in Declaratie se refera la „eliminarea implicarii abuzive a statului in activitatea de antreprenoriat”. Foarte bine! Dar ce se va intampla cu acei care timp de opt ani s-au implicat abuziv in aceasta trebusoara, devenind milionari? Vor raspunde in fata justitiei sau nu? In Declaratie se mai promite „garantarea independentei sistemului judecatoresc si finalizarea reformelor in domeniu”. Foarte bine! R. Moldova insa a pierdut milioane la CEDO. Cum ramane cu judecatorii care s-au ocupat de aceste dosare? Vor fi pedepsiti sau ba?
Intelegem foarte bine ca intr-o Declaratie de acest gen nu e loc pentru detalii. Intelegem si in ce chinuri se nasc asemenea declaratii… Dar si autorii ei trebuie sa realizeze ca lumea asteapta schimbari concrete. Liderii AIE trebuie sa-i convinga pe alegatori ca nu au mintit in campania electorala, ca nu sunt ca acei care au fost la putere pana acum. Si inca un detaliu, foarte important: liderii AIE trebuie sa realizeze ca, venind la putere, statutul lor s-a schimbat, ei nu mai pot conta pe indulgenta de care a dat dovada fata de ei presa care i-a sprijinit si ca, de acum incolo, presa independenta, care-si respecta statutul si cititorii, va fi in opozitie cu Puterea. Spunem acest lucru din start, caci noi avem precedente triste in acest sens si stim cum se poate comporta cu presa o opozitie democratica, ajunsa la putere…