CSI / Rusia

Ce sarcini au primit trolii ruși imediat după moartea șefului mercenarilor Wagner

O rețea rusă de troli pe internet a început să răspândească mesaje online în care acuză „dușmanii din Occident” pentru accidentul aviatic în care a murit săptămâna trecută șeful Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit a doi experți care monitorizează activitatea trolilor, informează CNN și Hotnews.

Prigojin insistase în folosirea trolilor pentru a promova mesaje menite să perturbe și să polarizeze societățile occidentale.

Agenția sa de cercetare pe internet, cu sediul la Sankt Petersburg, a creat sute de conturi false pe rețelele de socializare cu scopul de a se amesteca în politica altor țări, ceea ce a determinat Statele Unite în 2018 să îl sancționeze pe Prigojin pentru amestec în alegeri.

Nu este clar dacă Internet Research Agency mai există încă, mai ales în lumina sancțiunilor americane și a revoltei de scurtă durată condusă de Prigojin la sfârșitul lunii iunie. Dar două grupuri de analiști independenți – Bot Blocker și Chef’s Trap – au analizat câteva zeci de conturi de troli ruși pe rețelele de socializare Vkontakte și X, fostul Twitter.

Creatorul Bot Blocker, care nu-și dezvăluie identitatea din motive de securitate, a declarat pentru CNN că este „extrem de convins” că Prigojin și structurile sale au rămas la conducerea conturilor de troli până la moartea sa.

CNN a verificat conturile de pe o listă împărtășită de Bot Blocker. Acestea au fost unite în răspândirea a două teme: că Putin nu avea niciun motiv să-l ucidă pe Prigojin, deoarece cei doi ar fi rezolvat deja problemele legate de rebeliunea lui Prigojin și că presupusa sa moarte este opera Occidentului, care se opune influenței grupului de mercenari Wagner în Africa.

Potrivit Bot Blocker, mesajele care purtau aceste narațiuni au început să apară pe 23 august, în jurul orei 20.00, ora Moscovei, care coincide cu ora la care canalele Telegram pro-Wagner au început să împărtășească informații despre moartea lui Prigojin.

Mesajele publice disponibile arată că aceste narațiuni sunt în continuare răspândite în mod activ. (integral pe CNN).

Menționăm că Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner, a fost îngropat marți, 29 august, într-o ceremonie privată, a anunțat serviciul de presă al Concordia, dar presa rusă a început deja să publice imagini de la mormântul fostului șef Wagner, în timp polițiști și Garda Națională păzesc cimitirul Porohovskoie, din Sankt Petersburg.

Mormantul lui Prigojin din Sankt Petersburg, pazit de politistiFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Înmormântarea a avut loc departe de camere video și în contrast puternic cu stilul publicitar cu care Prigojin și-a sporit reputația dincolo de Rusia pentru caracterul său nemilos și ambițios.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *