Externe

Ce se întâmplă în Rusia? Statistici reale (XXVII)

Experţii estimează că în statele UE lucrează circa 20 mii de oameni de ştiinţă ruşi. Rusia ocupă locul trei în lume după numărul de cercetători. În topul clasamentului stau Norvegia şi Suedia. Astfel, în Rusia, la un milion de cetăţeni ruşi există circa 3494 de cercetători.

Conform Ministerului Industriei şi Ştiinţei, cota Rusiei pe piaţa mondială a tehnologiilor avansate constituie doar 0,3% (de 130 de ori mai puţin decât SUA). În clasamentul nivelului de pregătire ştiinţifică, Rusia ocupă locul 32 din 38 de state. România e pe locul 30.

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de centrul de analiză „Levada-Ţentr”, 62% din cetăţenii ruşi nu utilizează deloc Internetul. În SUA, 21% din persoanele mature nu folosesc internetul. 80% din conţinutul descărcat de pe site-urile ruseşti poartă caracter pornografic. Potrivit companiei McAfee (deţinută de INTEL), 6% din site-urile ruseşti sunt periculoase pentru utilizatori. PC Tools a calculat că prin intermediul site-urilor ruseşti se răspândesc 27,89% din volumul total de viruşi din lume. Doar 19% din cetăţenii ruşi au calculatoare.

Rusia conduce clasamentul ţărilor periculoase pentru călătorii aeriene. Numărul catastrofelor în care sunt implicate aeronavele civile din Rusia şi statele CSI e de două mai mare decât în Africa. Din anul 1953, avioanele companiei de stat „Aeroflot” au fost implicate în 127 de catastrofe şi accidente, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 6895 de oameni, inclusiv 20 de persoane la sol. Aviaţia civilă din Rusia şi-a redus de trei ori numărul curselor aeriene. De asemenea, a scăzut de zece ori producţia aeronavelor de pasageri. În perioada 2003-2005, anual în Rusia se produceau până la 18 avioane de toate modelele. În 2010 au fost construite doar şapte avioane civile. Între timp, companiile Boeing şi Airbus au produs anual câte 350-400 de avioane.

Numărul aeroporturilor din Rusia s-a redus cu 40% în ultimul deceniu. Corpul aerian prezidenţial „Rossia” va fi format din aeronavele Airbus A-319 şi Falcon.

Potrivit Indicelui Dezvoltării Umane, la începutul lui 2012, Rusia ocupa locul 66 din 187 de state, plasându-se între Libia şi Grenada.

(Va urma)

Traducere I.M.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *