Politică

Ce se va întâmpla cu Partidul „Șor” după ce CC l-a declarat neconstituțional. Anunțul Ministrului Justiției

Ca urmare a pronunțării hotărârii Curții Constituționale (CC) prin care Partidul „ȘOR” a fost scos în afara legii, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, vine cu detalii privind măsurile care ar urma să fie luate de instituția pe care o conduce în vederea executării deciziei Înaltei Curți. Astfel, anunță Mihailov-Moraru, Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a Partidului „ȘOR”, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de stat al persoanelor juridice prevăzute de legislația în domeniu și va solicita Agenției Servicii Publice (ASP) să consemneze în Registrul de stat al persoanelor juridice demararea procedurii de lichidare, scrie Deschide.md.

Totodată, ministrul Justiției, precizează în legătură cu procedura nemijlocită de lichidare a partidului politic, odată cu numirea lichidatorilor partidului, mandatul organelor partidului politic încetează, lichidatorii fiind responsabili de inventarul bunurilor partidului politic.

La fel, din momentul în care partidul politic este în proces de lichidare, acesta pierde dreptul de a mai primi alocații de la bugetul de stat.

„Reieșind din sensibilitatea subiectului menționat, Ministerul Justiției se angajează să revină periodic cu informații pentru public prin care să expună evoluțiile pe marginea procedurii de lichidare a partidului politic dizolvat astăzi prin hotărârea Curții Constituționale”, a mai precizat ministrul.

Vă amintim că luni, 19 iunie, magistrații Curții Constituționale (CC), au declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Înalta Curte a dat curs cererii Guvernului de a interzice activitatea formațiunii conduse de Ilan Șor. Decizia a fost anunțată de președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, după mai mult de trei ore de deliberări. Potrivit acestei hotărâri, deputații „Șor” din Parlament își vor exercita funcția până la sfârșitul mandatului ca deputați independenți.

De asemenea, reprezentanții Partidului „ȘOR” care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-și exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. La fel, listele candidaților supleanți în Parlament și consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în Parlament atribuit Partidului „ȘOR” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituțională (CC) nu va valida în acest sens niciun mandat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *