Internațional

Ce şi-au spus dictatorii Putin şi Kim în primul lor schimb de cuvinte

Coreea de Nord susţine toate deciziile lui Vladimir Putin şi va fi întotdeauna alături de Rusia în lupta împotriva imperialismului, i-a spus Kim Jong Un președintelui rus la întâlnirea pe care o au la Cosmodromul Vostocini, potrivit presei ruse, relatează News.ro.

De asemenea, liderul nord-coreean a mai adăugat că Rusia se află într-o luptă sfântă pentru a-şi proteja securitatea şi speră că discuţiile pe care le poartă miercuri vor ridica relaţiile dintre cele două ţări la un nou nivel.

”Prima prioritate” a Coreei de Nord este relaţia cu Rusia, i-a spus Kim lui Putin, potrivit sursei citate.

La rândul său, Putin i-a spus lui Kim că vizita sa intervine ”într-un moment special” menţionând că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Coreei de Nord, potrivit TASS. Putin a ţinut să sublinieze că URSS a fost prima ţară care a recunoscut-o.

”Stimate domnule preşedinte! Sunt foarte încântat să vă văd din nou şi să vă urez bun venit în Rusia – de data aceasta, aşa cum am convenit, la cosmodromul nostru Vostocini. Suntem mândri de modul în care această industrie se dezvoltă aici, iar aceasta este noua noastră facilitate. Sper că atât dvs. cât şi colegii dvs. sunteţi interesaţi de ea.

Dar întâlnirea noastră are loc într-un moment special. Republica Populară Democrată Coreeană a sărbătorit recent 75 de ani de la fondarea sa. 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ţările noastre. Permiteţi-mi să vă reamintesc faptul că ţara noastră a fost prima care a recunoscut Republica Populară Democrată Coreeană ca stat suveran şi independent.

Apoi, foarte curând, vom sărbători, de asemenea, cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului războiului de independenţă şi a victoriei poporului coreean în acel război. Aceasta este o dată importantă, deoarece ţara noastră i-a ajutat şi pe prietenii noştri din Republica Populară Democrată Coreeană să lupte pentru independenţă.

Bineînţeles, trebuie să vorbim despre cooperarea economică, despre problemele umanitare şi despre situaţia din regiune. Avem o mulţime de întrebări. Aş dori să spun că sunt foarte încântat să vă văd. Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a veni în Rusia. Bine aţi venit!” – i-a spus Putin lui Kim, potrivit unei transcrieri a discursului publicate de Kremlin.

Astfel, potrivit traducerii publicate de site-ul Kremlinului, Kim Jong Un i-a răspuns:

”Îmi exprim recunoştinţa pentru că ne-aţi invitat, în ciuda faptului că sunteţi ocupat cu afacerile de stat.

Vizita noastră în Rusia are loc într-un moment foarte important. Şi acum partea rusă întâmpină cu multă căldură delegaţia noastră din Republica Populară Democrată Coreeană. Din primul moment al sosirii noastre în Rusia, am putut simţi sinceritatea prietenilor noştri ruşi. Şi în numele întregii Republici Populare Democrate Coreene, îmi exprim recunoştinţa faţă de dumneavoastră şi faţă de poporul Federaţiei Ruse. Şi îmi exprim recunoştinţa faţă de dumneavoastră pentru că aţi acordat o atenţie atât de mare vizitei noastre în Rusia.

Am putut, de asemenea, să vedem cu ochii noştri prezentul şi viitorul Rusiei în construirea unei puteri spaţiale. Iar acum ne întâlnim cu dumneavoastră într-un moment foarte special, tocmai în inima puterii spaţiale, Rusia.

După cum aţi spus, Uniunea Sovietică a jucat un rol foarte important în eliberarea ţării noastre şi în independenţa ţării noastre, iar prietenia noastră are rădăcini adânci. Iar acum, prima prioritate pentru ţara noastră sunt relaţiile cu Federaţia Rusă. Sunt sigur că întâlnirea noastră comună va fi un alt moment pentru a ridica relaţiile noastre la un nou nivel.

După cum tocmai aţi spus, avem o mulţime de aspecte pentru a dezvolta relaţiile, inclusiv în domeniul politic, economic şi cultural, pentru a contribui la îmbunătăţirea bunăstării popoarelor noastre.

Rusia s-a ridicat acum la lupta sfântă pentru a-şi apăra suveranitatea de stat”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *