Social

Ce-și doresc studenții romi de ,,ziua lor”

Ei ar trebui să fie formatorii opiniei publice, lucru care trebuie pus în valoare pentru a diminua percepţiile negative faţă de romi. Însă, pentru a acționa, aceștia au nevoie de susținere, îndrumare și de instrumente adecvate nevoilor lor. De multe ori se întâmplă că ei își doresc să se implice în acțiuni comunitare, dar fie nu sunt luați în considerare, fie cred ei înșiși că nu au suficientă experiență și că nu contează contribuția lor.
În momentul în care se decid să se înscrie la studii pentru a obţine o meserie şi a pretinde la un statut social tinerii romi ascund deseori etnia lor şi nu vorbesc despre originile şi specificul lor cultural. O fac pentru a evita tratamentul preconceput faţă de această minoritate etnică.

Alexandra Târșu studiază vioara la Viena în clasa profesorului Anton Sorokow, ea speră ca, în acest an, 8 aprilie să fie diferit și să îi aducă mai multe satisfacții și mai multe drepturi: ,,Pentru mine ziua de 8 aprilie are o dublă semnificație: e ziua mea de naștere și e ziua internațională a comunității romilor. Știu că în orașul meu se adună romii și fac un concert cultural, la care avem posibilitate să admirăm talentul neamului nostru, să cunoaștem noi personalități și să colaborăm împreună simțindu-ne o familie. Aștept mult ocazia aceasta, deoarece până acum fiind peste hotare nu întotdeauna am avut posibilitate să particip, deci sper să nu pierd ocazia în acest an. Dacă e să vorbim de drepturi, atunci în Europa nu se fac diferențe, din acest punct de vedere e mai ușor să te integrezi. Suntem nevoiți să luptăm pentru drepturile noastre, pentru că nu întotdeauna sunt respectate”.

,,Am obosit să fim numiți țigani! Pentru cei ce nu cunosc cuvântul ,,țigan“, provine din ,,atinganos” care înseamnă în greaca veche, spurcat/eretic/murdar/blestemat. Romii au demonstrat că merită să fie numiți ,,romi” ceea ce înseamnă ,,om”, dar asta nu e cea mai mare problemă… Trebuie să recunoaștem că există și bariere instituționale, eu am fost nevoit să-mi ascund identitatea atunci când am venit la facultate, e trist că suntem judecați după niște stereotipuri înghețate în mintea unora. Avem o cultură frumoasă cu care ne putem mândri, personalități notorii, care au dus numele țării noastre în diferite colțuri ale lumii. Tindem să mișcăm lucrurile spre Europa, dar nu reușim să rezolvăm problemele cu care se confruntă minoritățile din această țară, e păcat… Sper că 8 aprilie va reaminti importanța culturii și tradițiilor neamului meu în dezvoltarea patrimoniului cultural al acestei țări”, spune R. C. (student).

Tinerii romi au vise mari, au speranțe într-un viitor mai bun, să aibă un loc decent în societate și știu că asta se poate când există dorință și susținere…

Alina Știrbu,
cercetător științific în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural, AȘM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *