Actualitate

CEC si Opozitia propun modificarea Codului Electoral

Vineri, Comisia Electorala Centrala s-a intalnit cu fractiunile parlamentare, reprezentanti ai OSCE si Consiliului Europei, pentru a se consulta in privinta organizarii corecte a alegerilor anticipate. Vicepresedintele PL, Corina Fusu, a propus, mai intai de toate, intocmirea unor liste noi de alegatori. PLDM a inaintat un proiect de modificare a legislatiei electorale, care urmeaza sa fie aprobat de parlament. „Trebuie sa tinem cont de Rezolutia Parlamentului European, referitor la asigurarea dreptului la vot a cetatenilor moldoveni de peste hotare”, considera Eugen Stirbu, presedintele CEC.

Inainte de intalnirea de la CEC, deputatul Vlad Filat, liderul PLDM, a depus la parlament o initiativa legislativa de modificare a Codului Electoral. Liberal-democratii propun restabilirea blocurilor electorale in competitia electorala; micsorarea pragului de reprezentare pentru partide de la 6% la 4% si cresterea pragului pentru blocuri – pana la 8%; crearea conditiilor optime de a alege pentru cetatenii RM aflati peste hotarele tarii; crearea pentru toti candidatii a conditiilor egale de acces la mass-media publice s.a. „Modificarile ar permite forului legislativ sa fie mai reprezentativ si ar insemna implementarea unor recomandari ale Consiliului Europei, Comisiei de la Venetia si ale altor institutii internationale. De asemenea, ar asigura transparenta procesului de intocmire a listelor”, se arata intr-un comunicat de presa al PLDM. Filat solicita ca alegerile sa fie organizate in stricta conformitate cu termenele stabilite de Codul Electoral, adica perioada electorala sa dureze cel putin 60 de zile.

In cadrul consultarilor, CEC a prezentat un proiect de lege cu privire la procedura de verificare a listelor, imbunatatirea accesului cetatenilor de peste hotare la urnele de vot si alte probleme abordate de concurentii electorali in cadrul campaniei electorale anterioare. Opozitia a sugerat CEC sa caute posibilitati de a aplica in scrutinul anticipat listele electronice ale alegatorului, iar CEC a promis ca va cere primariilor sa verifice prezenta la domiciliu a cetatenilor cu drept de vot. Corina Fusu, vicepresedintele PL, a mentionat ca, mai intai de toate, e necesara verificarea la modul serios a listelor, cu excluderea persoanelor decedate si oferirea posibilitatii celor din strainatate sa voteze la sectii de votare si in afara ambasadelor.
Potrivit lui Eugen Stirbu, modificarile ar viza cam a treia parte a Codului Electoral, dar vor intra in vigoare doar dupa aprobarea in parlament. „Vom depune deplina noastra competenta, impreuna cu toti concurentii electorali, ca alegerile sa se desfasoare in limita legislatiei in vigoare”, a mentionat Iurie Ciocan, secretarul CEC. La randul sau, delegatul PCRM, Sergiu Sarbu, a atentionat ca modificarea Codului Electoral depinde de seful statului, care va trebui sa decida data dizolvarii parlamentului..

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *