Externe

Cehia dă înapoi în privința comentariilor președintelui Petr Pavel privind supravegherea tuturor rușilor din străinătate

Preşedinţia cehă a atenuat vineri, 16 iunie, declaraţiile şefului statului Petr Pavel cu privire la necesitatea monitorizării ruşilor care trăiesc în ţările occidentale, pe care i-a comparat joi cu cetăţenii de origine japoneză din SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Hotnews.

Aceşti cetăţeni ruşi „trebuie să fie supravegheaţi mult mai mult decât înainte pentru că sunt cetăţeni ai unei naţiuni care duce un război de agresiune” împotriva Ucrainei, declarase Petr Pavel într-un interviu publicat joi, 15 iunie, de Radio Europa Liberă.

Solicitându-i-se să-şi clarifice afirmaţiile, el a adăugat că aceştia ar trebui să se afle „sub supravegherea serviciilor de securitate”.

Apoi a dat exemplul cetăţenilor de origine japoneză din Statele Unite între 1942 şi 1945. Or, departe de a fi pur şi simplu supuşi unei supravegheri, 120.000 de persoane de origine niponă din SUA au fost plasate în lagăre de internare, o politică pentru care preşedintele George Bush a prezentat scuze Japoniei în 1991.

Cehia spune că președintele său vrea doar „mai multă atenție” față de rușii din străinătate

O purtătoare de cuvânt a preşedintelui ceh a insistat vineri asupra faptului că el „nu a vorbit deloc despre internare sau persecutare (a cetăţenilor ruşi)”.

Preşedintele a recurs la acest exemplu, a adăugat ea, doar pentru a arăta „că măsurile restrictive de securitate împotriva cetăţenilor unei ţări inamice nu sunt o noutate şi că ele au fost folosite mult mai dur în trecut”.

A fost vorba pur şi simplu ca serviciile de securitate „să acorde mai multă atenţie” cetăţenilor ruşi care trăiesc în Republica Cehă, întrucât Moscova ameninţă deschis această ţară şi pe aliaţii săi occidentali cu represalii pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„Bineînţeles, nu fiecare individ reprezintă un risc”, a adăugat ea.

Inclusiv opozanți ai lui Putin s-au declarat indignați de comentariile președintelui ceh

Declaraţiile de joi ale ale preşedintelui Pavel, un general în rezervă și fost comandant în cadrul NATO, au provocat imediat reacţii indignate din partea unor ruşi care trăiesc în Occident, în jur de 10,8 milioane de persoane.

„Sincer, nu pot să cred că preşedintele Republicii Cehe sugerează pur şi simplu ca cetăţenii ruşi să fie plasaţi în lagăre de concentrare”, a reacţionat jurnalista Maria Pevcih, o aliată a lui Aleksei Navalnîi, pe Twitter.

Ea a sugerat ca serviciile de securitate să se concentreze asupra ruşilor foarte bogaţi care deţin proprietăţi în Republica Cehă, şi nu asupra jurnaliştilor independenţi sau activiştilor.

De la începutul invaziei, Praga a oferit Kievului un ajutor militar şi umanitar substanţial şi a primit aproximativ o jumătate de milion de refugiaţi. Pavel a efectuat o vizită în Ucraina în aprilie, la o lună de la preluarea mandatului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *