ExterneUcraina

Cehia obține fonduri din Danemarca și Olanda pentru a finanța ajutorul militar destinat Ucrainei

Republica Cehă a semnat o scrisoare de intenţie cu Danemarca şi Olanda pentru a obţine din partea acestora sprijin financiar în vederea furnizării mai multor arme cehe Ucrainei, a anunţat marţi Ministerul ceh al Apărării, potrivit Agerpres.

Acest ajutor financiar va acoperi livrarea de tancuri suplimentare, obuziere, arme de calibru mic, muniţii, capacităţi de apărare antiaeriană şi de război electronic. ”Acordul (cu Danemarca şi Olanda) va presupune un beneficiu uriaş pentru dezvoltarea mai puternică a industriei cehe de apărare”, a susţinut ministrul adjunct ceh al apărării, Daniel Blazkovec.

Primul proiect realizat cu noile fonduri va consta în donarea către Ucraina în viitorul apropiat a 15 tancuri modernizate T-72EA. Alte echipamente vor fi pregătite de luptă şi expediate Ucrainei în lunile următoare şi anul viitor.

Acordul de finanţare este similar celui încheiat anul trecut cu Olanda şi SUA pentru modernizarea a 90 de tancuri T-72 de concepţie sovietică în vederea livrării acestora către Ucraina, jumătate fiind deja transferate Kievului.

Industria militară cehă a produs numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel capacităţi compatibile cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei, ajutor faţă de care guvernul ceh de dreapta condus de premierul Petr Fiala a fost foarte deschis din primele zile ale atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Menționăm că Republica Cehă se numără astfel printre ţările cele mai active în sprijinirea armatei ucrainene cu donaţii şi vânzări de arme şi muniţie, respectiv tancuri, blindate, lansatoare de rachete, obuziere şi arme antiaeriene, echipamente produse de industria sa de apărare sau preluate din stocurile armatei cehe. Comandantul acesteia, Karel Rehka, a declarat agenţiei Reuters că încă mai există în depozitele armatei echipamente ce pot fi oferite Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *