Guvern

Cel mai sărac stat din Europa. Moldova a băgat peste 16 mln. de euro în „Arena Națională”

Statul a rambursat deja partenerului privat în cadrul proiectului de construcţie a Arenei Naționale, până în iunie 2022, peste 16,3 milioane de euro.

În acelaşi timp vor mai rămânea de achitat peste 28 de milioane de euro, iar în condițiile respectării graficului de rambursare, ultima transă ar urma să fie achitată în anul 2030.

Suma necesară pentru acest an este 3,16 milioane de euro (circa 69,5 milioane lei) ar urma să fie alocată de Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice.

Pe de altă parte Arena Naţională nu este funcţională în continuare, iar Agenția Proprietăți Publice (APP) caută soluții pentru a debloca conectarea Arenei Naționale la infrastructura rutieră.

Săptămâna trecută responsabili de la APP, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanțelor, Agenția pentru Supraveghere Tehnică au examinat soluțiile pentru conectarea Arenei Naționale la infrastructura rutieră, pentru a permite recepționarea obiectului și înregistrarea lui la Cadastru.

Aceasta în timp ce certificatul de finalizare a lucrărilor a fost emis pe 24 decembrie 2019, dar construcția căilor de acces a trenat întâi din cauza pandemiei, ulterior din motive tehnice. De mai multe luni proiectul este pe standby, blocat în proceduri de avizare și expertiză tehnică, susţine APP.

Între timp s-au constatat anumite de vicii la realizarea lucrărilor de construcții, pe care compania de construcții turcească Summa, partenerul privat al proiectului, le-a remediat.

Pe lângă suma necesară construcției celor două drumuri de acces, pentru ca arena să fie funcțională la capacitate maximă și în condiții de siguranță, conexiunea rutieră implică și negocieri pentru procurarea unor terenuri.

Directorul general al APP, Eugeniu Cozonac, a rugat administratorul SRL Arena Națională să-și actualizeze soluțiile de conexiuni rutiere cu devize de cheltuieli la zi, în încercarea de a găsi o ieșire de impas pe acest proiect.

APP este asociat unic al SRL Arena Națională, dar calitatea de partener public o are Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Partenerul privat la acest proiect este firma Sam Investment Company SRL, deținută de turcii de la grupul Summa.

Parteneriatul public-privat a demarat în august 2018 şi presupune construcția sălii polivalente la Chișinău, care a costat până acum circa 44,5 de milioane de euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *