CSI / RusiaExterne

Cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat se află sub protecția arsenalului nuclear, susține Kremlinul

Cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei, a transmis marţi Kremlinul, potrivit Reuters și Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că „aceste teritorii sunt părţi inalienabile ale Federaţiei Ruse şi securitatea lor este asigurată la acelaşi nivel ca restul teritoriului Rusiei”.

La 30 septembrie, preşedintele Rusiei a proclamat anexarea patru regiuni ucrainene Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (sud), ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul Ucrainei, în urma aşa-ziselor referendumuri prin care Moscova a încercat să atribuie o bază legală anexării lor, prin încălcarea dreptului internaţional.

Pe de altă parte, Peskov a declarat că ”nu deţine informaţii” cu privire la utilizarea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat Moscova că le foloseşte pentru a lovi infrastructura de aprovizionare cu electricitate şi apă, potrivit AFP.

„Nu avem astfel de informaţii”, a răspuns Peskov, fiind întrebat de un jurnalist dacă Moscova utilizează drone iraniene în Ucraina.

„Este utilizată tehnologie rusă, cu denumiri ruseşti” a adăugat el, recomandându-le jurnaliştilor să se adreseze Ministerului rus al Apărării pentru orice fel de întrebări suplimentare.

Bilanţul atacului de luni cu o dronă kamikaze asupra unui bloc rezidenţial din centrul Kievului a crescut la cinci morţi, a anunţat primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, citat de EFE.

Atacul, al doilea într-o săptămână asupra capitalei ucrainene, a fost efectuat de o dronă iraniană ”Shahed-136” (sau Gheran-2 în limba rusă) în cartierul Şevcenkovski, din centrul Kievului, potrivit agenţiei de presă spaniole. MAE iranian a dezminţit luni că ar fi furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina, conform Reuters.

Marți dimineața, Kievul a fost ţinta unui alt atac rus, de data aceasta cu rachete, în care au fost avariate două obiective de infrastructură în cartierul Desnian.

Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a indicat că trei explozii au avut loc la o instalaţie de alimentare cu energie electrică în partea stângă a oraşului străbătut de fluviul Nipru.

În urma atacului, furnizarea de apă şi electricitate este parţial limitată în multe locuinţe din această parte a capitalei, a precizat Vitali Kliciko, care a lansat un apel către locuitorii Kievului să economisească energia electrică.

Compania de electricitate DTEK a precizat pe contul său de Facebook că locuitorii cartierului Troieşcina, de pe malul stâng al fluviului Nipru, se confruntă cu întreruperi de energie electrică, relatează sursele citate.

„Rusia a distrus prin bombardamentele sale 30% din centralele electrice ucrainene în mai puţin de o săptămână, provocând întreruperi ”masive” de curent electric în apropierea iernii””, a denunţat marţi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Din 10 octombrie, 30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse, provocând pene masive în întreaga ţară” a indicat liderul de la Kiev pe pagina sa de Twitter, reiterându-şi totodată refuzul de a negocia cu omologul său rus Vladimir Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *