Actualitate

Chicu a dat-o în bară zdravăn! ASP îl dă în judecată, după ce a lansat informații false despre pașapoartele moldovenești

După ce ieri, 24 august, Ion Chicu, a lansat în spațiul public informații, precum că, mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova ar fi fost reținuți de autoritățile străine din cauza unor probleme la pașapoartele moldovenești, perfectate de Agenția Servicii Publice (ASP). Astăzi, 25 august, ASP a dezmințit cele relatate de Chicu și chiar a anunțat că-l va ataca în instanța de judecată pentru defăimarea instituției, transmite Realitatea.

ASP afirmă că nu a fost sesizată de către organele competente din Republica Moldova sau de către misiunile diplomatice ale țării noastre, că ar fi existat careva cazuri de falsificare a documentelor de călătorie emise de către ASP.

„Nu există semnale că cetățenii Republicii Moldova ar fi reținuți peste hotare, având asupra sa documente false, emise de ASP. La moment, Agenția Servicii Publice continuă să emită documente, confecționate în baza tehnologiei pe bază de laminat și a blanchetelor utilizate de către instituție din anul 2014 până în prezent” se menționează în reacția Agenției Servcii Publice.

De asemenea, Agenția precizează că, la data de 13 mai curent, ASP a semnat un nou contract de achiziționare a blanchetelor cu compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych” pentru livrarea a 3 milioane de blanchete. Ulterior, noile blanchete urmează să fie livrate în Moldova abia în perioada septembrie-octombrie 2022, după care ASP va începe a utiliza un alt sistem de personalizare a datelor, urmând să treacă la o nouă tehnologie de perfectare a documentelor pe suport de policarbonat, deși fostul prim-ministru a scris că „moldovenii ar avea probleme cu pașaportul moldovenesc, anume din cauza utilizării deja noilor blanchete”.

„Agenția Servicii Publice reiterează faptul că licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției a fost anulată în urma multiplelor nereguli grave de procedură identificate de Corpul de control al prim-ministrului, inclusiv pentru faptul că permitea companiilor ofertante să includă taxe de royalty. Această licitație nu a avut desemnat un câștigător la momentul anulării. Contractul, semnat de fosta conducere a ASP, valabil în perioada când cetățeanul Ion Chicu deținea funcția de prim-ministru, prevedea o taxa de royalty (redevență) în mărime de 13,6 euro per fiecare pașaport, pe care ASP o achita unei terțe părți. Din 2014 până în 2021, taxa de royalty a însumat circa 41 de milioane de euro, care au plecat în conturile mai multor companii obscure din Bulgaria, Grecia și Emiratele Arabe. Tocmai pe această taxă de royalty și beneficiarii ei finali, la 22 octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală de către Procuratura Generală. O decizie finală pe acest caz, la moment, nu este pronunțată. Totodată, reiterăm că din august 2021 noua conducere a ASP a refuzat achitarea acestei taxe de royalty”, se mai arată în reacția ASP.

Menționăm că ieri seara, 24 august, Ion Chicu, a anunțat pe o rețea de socializare că, „de peste hotare vin semnale că cetățenii noștri sunt reținuți de organele de poliție ale statelor europene, din cauza că blanchetele noastre prezintă semne de falsificare. Astfel, la lumina infraroșie pe blanchetele noastre se evidențiază inscripția „Republica Belarus”, iar actele sunt emise de Republica Moldova”.

De asemenea, acesta a mai spus că, după mai multe cazuri de genul dat, „banchetele au fost retrase din circulație, iar la moment se duc tratative pentru procurarea altor blanchete”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *