CSI / RusiaInternațional

China asigură Rusia și India în legătură cu aprofundarea legăturilor bilaterale: „Coordonarea și cooperarea vor deveni mai puternice”

Ministrul chinez de externe Qin Gang i-a asigurat pe omologii săi rus şi indian în legătură cu aprofundarea legăturilor bilaterale, promiţând că ”coordonarea şi cooperarea” vor deveni mai puternice, într-un gest de solidaritate cu doi dintre cei mai mari vecini ai Chinei, relatează vineri, 5 mai, Agerpres.

Menționăm că joi, 4 mai, Qin s-a întâlnit în India cu alţi miniştri de externe din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), un bloc de naţiuni ce acoperă cea mai mare parte a Eurasiei. Beijingul încercând să menţină relaţii stabile cu ţările din regiune, în timp ce legăturile cu Occidentul, în special cu Washingtonul, rămân tensionate.

De asemenea, Statele Unite au cerut de mult Chinei să ajute la găsirea unei soluţii la războiul din Ucraina, chiar dacă Beijingul a refuzat să denunţe acţiunea armatei ruse ca fiind o invazie. Într-o acţiune de referinţă săptămâna trecută, preşedintele chinez Xi Jinping a vorbit direct cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru prima dată de când Moscova şi-a trimis trupele în Ucraina.

În timpul întâlnirii sale cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe marginea reuniunii OCS, Qin a spus că ţara sa ”doreşte să menţină comunicarea şi coordonarea cu Rusia pentru a aduce contribuţii tangibile la reglementarea politică a crizei” din Ucraina.

Cele două părţi au convenit de asemenea să consolideze comunicarea şi coordonarea cu alte state membre OCS şi să menţină ”unitatea” blocului, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe chinez publicat vineri, potrivit sursei citate.

În plus, au convenit să consolideze coordonarea în Asia-Pacific, a declarat ministerul, fără a oferi detalii.

În prezent, blocul include Rusia, India, China, Pakistan şi patru ţări din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Iranul şi Belarus se aşteaptă să intre în OCS la un summit la New Delhi în iulie, a declarat un oficial al ministerului indian de externe.

Într-o întâlnire separată cu ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, Qin a spus că Beijingul este dispus ”să aprofundeze coordonarea şi cooperarea” supra problemelor internaţionale şi regionale cu India şi să readucă legăturile pe o cale ”sănătoasă” de dezvoltare.

Legăturile dintre China şi India s-au deteriorat din 2020, când trupele lor s-au confruntat la o graniţă disputată din Himalaya şi 24 de persoane au fost ucise. Luna trecută, Beijingul a publicat o hartă care arată Arunachal Pradesh, revendicat de India, ca făcând parte din Tibet, ceea ce a înfuriat New Delhi.

Qin i-a mai spus lui Jaishankar că situaţia de la graniţă este ”în general stabilă”.

”Ar trebui să ne inspirăm din experienţa şi lecţiile istoriei, să înţelegem relaţiile bilaterale de la o înălţime strategică şi dintr-o perspectivă pe termen lung, respectându-ne reciproc, învăţând unul de la celălalt şi să obţinem succese reciproce”, i-a mai declarat Qin lui Jaishankar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *