Economie Mondială

China își aruncă în aer propria economie și ar putea distruge restul lumii odată cu ea

China, așa cum o știam, nu mai există. Țara cu o economie în creștere rapidă a dispărut, din cauza unui guvern din ce în ce mai autoritar controlat de un singur om: președintele Xi Jinping.

Această nouă China este mai periculoasă decât cea veche, scrie businessinsider.rom. Sectorul său imobiliar zdruncinat și îmbătrânirea populației amenință să tragă în jos întreaga economie globală. Disponibilitatea lui Xi de a ataca industriile și de a elimina investițiile străine reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare a lumii. Iar armata întărită a țării și dorința de reunificare cu Taiwan reprezintă o amenințare la adresa stabilității geopolitice.

A fost odată o perioadă în care promisiunea pieței Chinei ar fi fost suficientă pentru companiile și guvernele americane și europene să privească dincolo de orice, de la supravegherea guvernamentală și atingerea excesivă până la furtul de proprietate intelectuală – dar acel timp a trecut. În capitalele occidentale și în sălile de consiliu, se pare că oroarea transformării Beijingului s-a instalat în sfârșit, iar momeala viitorului economic al Chinei se estompează.

Dar cu cât China devine mai slabă pe scena mondială, cu atât mai mult va fi tentată să rezolve conflictele folosind forța.

Pericolul economic

Dacă doriți un indiciu despre cât de mult a scăzut economia Chinei, nu căutați mai departe decât încercările Beijingului de a ascunde informații despre creșterea țării. Săptămâna trecută, în timpul Congresului Partidului Comunist – o adunare care se desfășoară la fiecare cinci ani în care se fac schimbări în conducerea PCC – publicarea raportului privind PIB-ul Chinei și a altor date economice au fost amânate, apoi publicate după Congres fără avertisment. Cifrele au fost slabe – o creștere a PIB-ului de doar 3,9% într-un an în care factorii de decizie au estimat că aceasta va crește cu 5,5%. Dar asta nu este cel mai rău. Beijingul a micșorat încet cantitatea de date pe care o împărtășește despre economie – o tendință de opacitate care nu dă semne de diminuare.

Din ce în ce mai mulți investitori actuali și potențiali nu știu prea multe despre ce se întâmplă în China. Dar ei știu că cererea internă s-a prăbușit, rata șomajului în rândul tinerilor este în jurul a 18%, iar exporturile sunt singurul lucru care menține economia în funcțiune. Politica lui Xi COVID Zero, care a menținut țara într-o stare de blocaj continuu timp de luni de zile, paralizează capacitatea multor companii de a funcționa. Investitorii sperau că Xi ar putea să stabilească un plan de eliminare treptată a politicii în timpul Congresului, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Dincolo de semnele negative pe termen scurt, există semne mai durabile care indică dificultățile economice ale Chinei. Cea mai vizibilă este implozia lentă a pieței imobiliare a țării. Moody’s estimează că 70% până la 80% din averea chineză este legată de proprietăți, iar sectorul imobiliar reprezintă aproximativ 30% din PIB . În vremuri de criză economică, guvernele centrale și locale s-au sprijinit întotdeauna pe proprietate pentru a stimula creșterea, indiferent de cerere. Ca rezultat, aproximativ 20% din casele Chinei – aproximativ 65 de milioane de unități – stau goale, iar dezvoltatorii imobiliari se îneacă în datorii. A opri construirea, însă, ar însemna un dezastru economic.

Majoritatea populației Chinei trăiește în orașe de nivelul trei și patru care depind de dezvoltarea proprietății pentru locuri de muncă în construcții”, a declarat Victor Shih, profesor UC San Diego, adăugând că, dacă majoritatea acestor orașe ar opri construcția mâine, „creșterea ar fi pe un teritoriu profund negativ.”

Charlene Chu, un analist al Autonomous Research, a spus că peste 40 de companii imobiliare au dat faliment de la începutul acestui an, dar guvernul a încercat să limiteze dezastrul repartizând pierderile între administrațiile locale și bilanțurile bancare din întreaga țară. „Nu va fi neapărat catastrofal dacă anulează proprietatea corect”, a spus Chu.

Desigur, problemele pe termen lung nu sunt pierdute. Xi vrea să facă economia chineză să semene mai mult cu economia SUA – una care funcționează pe cheltuielile de consum intern, mai degrabă decât pe proiecte masive de infrastructură alimentate de datorii și exporturi; unul care construiește semiconductori și proiectează software, în loc să forjeze fier și să producă ecrane pentru telefoane.

Pentru a ajunge aproape de visul său, Xi are nevoie de cooperarea cu restul lumii nu numai pentru a cumpăra bunuri chinezești, ci și pentru a oferi expertiza și tehnologia care îi vor ajuta economia să se ridice. Din păcate pentru Xi, Occidentul nu mai cooperează. De la interzicerea companiilor occidentale de a împărtăși tehnologia semiconductoarelor cu firmele chineze până la interzicerea firmelor chineze cvasi-statale de a face afaceri în Occident, SUA și aliații săi fac tot posibilul pentru a preveni impulsul Beijingului de a deveni o superputere tehnologică autosusținută.

Dacă nu se întâmplă ceva drastic, perioada de creștere miraculoasă a Chinei s-a încheiat și nu pare că Xi are un plan clar pentru a relansa economia. Ceea ce a fost odată un semn al revitalizării statului chinez și instrumentul prin care acesta își exercită influența va fi paralizat. Și asta nu va trage doar economia globală în jos, ci va lăsa și Beijingul cu mai puține opțiuni nonviolente pentru a deține puterea.

Investitorii își retrag banii din China

Investitorii – amețiți de îngrijorările legate de inflație și de războiul din Ucraina – încă se confruntă cu ceea ce înseamnă să ai o superputere autoritară ca fabrică a lumii. Dar este evident că investitorii cred că banii care intră nu vor genera profiturile pe care le-au făcut cândva. Ei își scot banii din China la o rată record.

Xi a arătat deja că este dispus să introducă statul în așa-numitul sector privat al Chinei în moduri pe care țara nu le-a mai văzut în decenii. Anul trecut, el a șocat piețele globale punând sectorul tehnologic de consum din China, în creștere rapidă , într-un blocaj de reglementare. De asemenea, i-a anunțat pe miliardari că averea lor este în pericol, anunțând o inițiativă pentru „prosperitate comună”.

Xi s-a înconjurat doar de politicieni, toți bărbați, care-l ascultă orbește și se dedică în totalitate visului său de a acumula putere pentru sine și pentru stat. În timpul următorului său mandat – care ar putea dura tot restul vieții sale – ideologia maoistă a lui Xi va conduce toate deciziile economice, la fel cum conduce orice alt aspect al vieții în China, de la educație la sănătatea publică.

Liderii de partid și de stat Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Huning și Han Zheng se întâlnesc cu reprezentanți ai funcționarilor publici model care se află la Beijing pentru a participa la o ceremonie națională de decernare a premiilor la Sala Mare a Poporului din Beijing, capitala Chinei, pe 30 august. 2022.

Vom proteja veniturile legale, vom ajusta veniturile excesive și vom interzice veniturile ilicite”, a declarat Xi luna aceasta la Congresul Partidului Comunist. El a menționat expresia „prosperitate comună” în discursul său de deschidere de patru ori. Celălalt cuvânt pe care l-a menționat mereu în discursul său a fost securitate : Xi a vorbit despre securitate „națională”, securitate „tehnologică”, securitate „culturală” și multe altele. Ceea ce spune Xi este că toate aceste aspecte ale vieții sociale sunt acum amenințate și necesită control de stat pentru binele public.

China este „neinvestibilă”

În septembrie, la Conferința Delivering Alpha de la CNBC, fostul CEO al TIAA, Roger Ferguson, a spus că nu va numi China „neinvestibilă” pentru că este „prea mare pentru a fi ignorată”, dar ar spune că este „gestionată greșit”. Dan Ives de la PIMCO a mai spus că nu va numi China „neinvestibilă”, dar că este „greu să investești într-o piață și o economie care nu a fost testată în ceea ce privește restructurarea”. Urmează provocări și nu este clar dacă Beijingul este pregătit.

În lumea liniștită a finanțelor internaționale, aceste declarații sunt asemănătoare cu a te îndepărta de cineva foarte încet, fără a întrerupe contactul vizual. Este cât se poate de aproape de avertismentele dure din partea bancherilor – oameni plătiți să fie atât de plictisitori încât nu deranjează pe nimeni, mai ales pe șeful celei de-a doua mari economii din lume.

Puterea Chinei a slăbit

Sub Xi Jinping, puterea Chinei a slăbit. Interferența lui agresivă în economie sperie investitorii și împinge companiile să producă bunuri în altă parte. Diplomația agresivă a regimului său și sprijinul pentru Rusia au oprit guvernele și cetățenii europeni.

Toate acestea au lăsat China mai izolată și mai dependentă de „hard power” pentru a-și menține influența pe scena mondială. Serviciile de informații americane au avertizat că China intensifică operațiunile de influență aici și în întreaga lume. Șeful Marinei SUA și CIA au vorbit despre atacul Chinei asupra Taiwanului. Dar un astfel de atac ar fi extrem de dăunător chiar acum. China este un importator net de alimente și energie, iar la începutul acestui an, Ryan Hass, un coleg senior la Brookings, a spus că SUA încă mai are capacitatea de a provoca dureri majore blocând China de la mare.

Puteți imagina un scenariu în care Marina SUA reține navele care călătoresc în China și care conțin petrol în porturi neutre până la încetarea ostilităților”, a spus el. El a sugerat, de asemenea, că SUA ar putea limita accesul Chinei la piețele financiare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *