Internațional

China speră că deplasarea premierului japonez în Ucraina să ajute la ”răcorirea situației” și ”nu opusul”

China şi-a exprimat marţi, 21 martie, speranţa că deplasarea premierului japonez Fumio Kishida în Ucraina să contribuie la ”răcorirea situaţiei” şi ”nu opusul”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing, Wang Wenbin, transmite EFE și Agerpres.

De asemenea, oficialul chinez a apreciat că întreaga comunitate internaţională trebuie ”să se menţină pe direcţia corectă de a căuta pacea” şi ”de a promova discuţiile care să creeze condiţiile necesare pentru o soluţionare politică a ”crizei” din Ucraina”.

Menționăm că marți, Kishida călătoreşte în Ucraina pentru a se reuni cu preşedintele Volodimir Zelenski, a informat în cursul dimineţii Ministerul de Externe din Japonia.

Vizita liderului nipon în Ucraina coincide cu cea a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

Se aşteaptă ca, după vizita în Rusia, Xi să discute cu liderul de la Kiev, cu toate că Occidentul priveşte cu scepticism tentativele de mediere ale Chinei.

Astfel, în discuţiile purtate luni, 20 martie, la Moscova, Xi i-a transmis omologului său rus Putin că ”majoritatea ţărilor sprijină detensionarea” în privinţa ”conflictului” din Ucraina, a transmis marţi MAE chinez într-un comunicat.

”Doresc să fie promovate pacea şi dialogul şi nu sunt de acord să se pună şi mai multe paie pe foc”, a declarat Xi în timpul celor patru ore şi jumătate de discuţii cu Putin, potrivit comunicatului citat.

China, care se opune sancţiunilor împotriva Rusiei deoarece, în opinia sa, ”nu rezolvă problemele”, a emis recent un document de luare de poziţie în care a cerut ”o soluţie politică” la război, propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan ”agresorul şi victima” agresiunii, potrivit EFE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *