Externe

Chipul lui Hitler, proiectat pe fațada Ambasadei Rusiei la Sofia

Un marș pentru libertate și pace împotriva fascismului rus a scos mulți oameni pe străzile din Sofia, luni seară, la data simbolică de 9 mai, când este sărbătorită Ziua Europei și Ziua Victoriei asupra Fascismului, transmite Mediapool.

Marșul a pornit din Piața Independenței, a trecut prin centrul Sofiei, prin fața monumentului Armatei Sovietice, pe lângă clădirea postului public de radio de la Sofia, BNR, și s-a îndreptat spre Ambasada Rusiei.

A fost un marș pașnic, cu lozinci „Nu rasismului” și „Nu fascismului rus”, „Glorie Ucrainei!”, iar oamenii au purtat steagurile europene, bulgare și ucrainene. La începutul marșului, în fața Președinției Bulgariei, protestatarii au scandat pentru demisia președintelui bulgar Rumen Radev, în semn de dezacord pentru poziția sa împotriva trimiterii ajutoarelor militare în Ucraina.

Traficul pe Bulevardul Țar Osvoboditel din Sofia, pe strada Rakovska, strada Graf Ignatiev și strada Drăgan Țankov, a fost blocat pentru scurt timp. În fața clădirii BNR, mulțimea a scandat „Volghin afară” și „Volghin la Moscova” în semn de protest față de utilizarea postului public pentru propaganda pro-Kremlin de către moderator.

În fața Ambasadei Rusiei, demonstranții au trecut scandând „Ucigași” și „Fasciști” și cladirea a fost cu paza întărită de poliție și jandarmerie, în sunetul cântecelor de război sovietice. Clădirea ambasadei a fost iluminată în culorile drapelului ucrainean. Spectacolul de lumini a continuat cu proiecția portretelor lui Hitler și ale președintelui Putin pe fațada ambasadei, însoțite de strigături de genul „Du-te…”.

La protest s-au alăturat și emigranții politici ruși de la sediul liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi. „Rusia încearcă să șantajeze Bulgaria de luni de zile. Oprirea livrării de gaze naturale este o încercare pe față de a destabiliza țara.

Putin ne lovește pentru că ne consideră o țintă sigură, vulnerabilă la propaganda sa otrăvitoare, pradă ușoară a planurilor sale imperialiste”. Devine din ce în ce mai clar cât de irațională este ideea de neutralitate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, au declarat organizatorii demonstrației.

Aceștia subliniază că pentru președintele rus, Vladimir Putin, „orice act de liber arbitru din partea noastră este un act de agresiune împotriva lui”.

„Acum este momentul ca atât guvernul bulgar, cât și cetățenii bulgari să se opună încercărilor criminale ale Rusiei de a ne stabili politicile”, au spus organizatorii.

Data marșului nu a fost aleasă întâmplător.

„Lobby-ul pro-rus din Bulgaria ne va cere să ne implicăm în niște sărbători ipocrite cu ocazia Zilei Victoriei Rusiei asupra Germaniei fasciste. Nu vom face asta, pentru că astăzi fascismul este în Rusia lui Putin.

Statul terorist care bombardează copiii, chinuie, violează, distruge orașe și vieți omenești în Ucraina și șantajează întreaga lume, a chinuit milioane de victime în lupta împotriva nazismului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu e loc de sărbătorit”, au declarat inițiatorii manifestației.

Potrivit acestora, este timpul de ieșit din nou pe străzi și piețe și să folosim data de 9 mai pentru a ne reafirma sprijinul pentru Ucraina frățească.

„Ne dăm seama că va fi greu, dar nu vom ceda șantajului Rusiei. Nu vom permite Bulgariei să devină o provincie rusă.

Cerem o poziție fermă de la toate partidele din guvern și de la președintele Rumen Radev în sprijinul Ucrainei și a alegerii unei Bulgarii europene”, spun organizatorii. Potrivit acestora, timpul sărbătoririi Zilei Victoriei va veni în curând: „Dar sărbătoarea va arăta cu totul altfel. Pentru că Ucraina va câștiga acest război și va fi noul câștigător al Europei, care ne-a dobândit libertatea în fața fascismului rus”.

Sursa: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *