Bună Dimineața

Chirtoacă e de vină!

Fiind chișinăuiancă, aud deseori persoane lamentându-se pe tema drumurilor stricate, inundate la fiecare ploaie, sau înzăpezite pe timp de iarnă, proprietari de mașini care se plâng de ambuteiaje, „neproprietarii” – pe tema microbuzelor supraîncărcate, iar cicliștii – pe absența benzilor pentru ei. Și, evident, fraza mereu-valabilă „Chirtoacă e de vină” nu se lasă așteptată. E atât de des folosită, încât a devenit ridicolă. A ajuns să fie folosită și pentru a explica de ce e prea cald afară, de ce lumea nu se spală dimineața, făcând, astfel, și mai greoaie călătoria cu transportul public.

Nu sunt, nicidecum, specialist în domeniul construcțiilor și, cel mai probabil, materialele pentru reparația drumurilor din oraș nu sunt proporționale cu prețul lor. Dar mă adresez acum la toți șoferii, cu excepția celor de troleibuze, autobuze și microbuze, oare nu s-ar strica drumurile astea mai greu dacă v-ați lăsa mașinile acasă? Astfel și Chirtoacă, ăla care e de vină, va cumpăra și mai multe troleibuze și autobuze, de nevoie. De ce voi, șoferii, care mereu comentați drumurile stricate, nu urcați pe biciclete să vedeți cum e să mergi când o mașină-ți trece calea de parcă nu exiști. Cu bicicleta e mai ușor să eviți găurile din drumul stricat de voi. Iar cei care se plâng de îmbulzeală, ieșiți din casă cu juma’ de oră mai devreme și veți beneficia, la prețul de DOAR DOI LEI, de o călătorie cu troleibuzul mai liber.

Bun, am dat vina pe șoferi.

Acum, îmi poate explica cineva care e problema cu aceste mirosuri insuportabile de transpirație dis-de-dimineață? Da, știu, Chirtoacă. Și totuși, nu voi înțelege niciodată oamenii care ratează ocazia de a ieși dimineața din casă, după un duș răcoritor, în haine ușor mirositoare a curat (balsam) și să simtă aerul curat din zori de zi. Or, eu savurez fiecare secundă descrisă mai sus și mă simt profund ofensată de cei care consideră că transpirația lor este numai bună pentru transportul public. Atât pot să-i rog, măcar să se țină de bara de jos…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *