Realitatea nemiloasă a cifrelor la PNRR. În doi ani, guvernul pus de Iohannis a absorbit numai 600 mil. lei din totalul de 145 mld. lei care trebuie cheltuiţi până în 2027. Gradul de absorbţie, 0,3%.
România a absorbit din PNRR efectiv numai 600 mil. lei, dintre care 200 mil. lei în 2022 şi restul de 400 în primele trei luni din 2023, arată veniturile din acest capitol la bugetul de stat.
Restul de 30 de mld. de lei (6 mld. de euro), care deja au fost viraţi de Comisia Europeană, zac nefolosiţi în conturile României.
„Vedem o anumită inerţie şi o rămânere în urmă datorată, am zice noi, capacităţii reduse administrative. Ministerele de linie încă nu şi-au calibrat resursele şi într-adevăr, în ecuaţia asta execuţiei bugetare, cu această posibilitate de a mări deficitul bugetar, atragerea de finanţări nerambursabile este o soluţie extrem de importantă, aş zice strategică pentru România”, spune Dan Bold, consultant la REI Financial Advisors, companie de consultanţă pe fonduri europene şi ajutoare de stat. Declaraţiile au fost făcute la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.
Sunt lansate însă mai multe apeluri de proiecte pentru fondurile din PNRR, iar altele se află în dezbatere publică. Cel mai probabil, undeva din 2024 plăţile din PNRR se vor vedea în bugetul de stat, sub formă de venituri, mai spune Dan Bold, pentru că investiţiile trebuie mai întâi să demareze şi apoi să fie efectuate plăţile.
„După ce sunt depuse proiectele, e perioada de transmitere de clarificări, după caz, emiterea acordurilor şi apoi implementarea. Plăţile se fac pe măsura implementării, pe faze determinante. Deci mai durează până efectiv banii vor fi rambursaţi beneficiarilor şi se vor putea raporta în bugetul naţional. Undeva în 2024 am putea să vedem mare parte a banilor în buget”, explică Bold.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!