CSI / Rusia

Cine este traficantul rus de arme, poreclit ”Negustorul de moarte” Viktor Bout și de ce îl vrea Kremlinul înapoi

Viitorul a doi cetățeni americani reținuți în Rusia ar putea depinde de eliberarea unui traficant rus de arme, poreclit ”Negustorul de moarte” și a cărui poveste de viață a inspirat un film de la Hollywood. Bout, un fost ofițer sovietic, execută în prezent o pedeapsă de 25 ani de închisoare în SUA, fiind acuzat de conspirație pentru uciderea americanilor, achiziționarea și exportul de rachete antiaeriene și furnizarea de sprijin material unei organizații teroriste, notează CNN.

De mult timp, Kremlinul a cerut eliberarea lui Bout, acuzând că sentința pe care acesta a primit-o în 2021 este ”nefondată și părtinitoare”. Informațiile sursei citate indică faptul că administrația Biden ia în calcul extrădarea acestuia în Rusia, în schimbul a doi cetățeni americani: Brittney Griner și Paul Whelan. După cum a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Putin, ”până în prezent, nu există un acord în această privință”.

Cine este Neguţătorul de moarte?

Viktor Bout a fost unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme de după căderea Uniunii Sovietice și care a operat de-a lungul timpului sub mai multe nume: ”Victor Anatolivici Bout”, ”Victor But”, ”Viktor Butt”, ”Viktor Bulakin” și ”Vadim Markovici Aminov”. În linii mari, povestea acestuia fiind portretizată de Nicholas Cage în pelicula ”Lord of War” din 2005.

Multe dintre detaliile despre viața și operațiunile lui Bout care au ajuns în spațiul public sunt confuze, contradictorii chiar, și asta deoarece adesea s-a folosit de documente false pentru a-și continua afacerile. Cu toate acestea, autoritățile din SUA au stabilit că, cel mai probabil, s-a născut în 1967, în Dușanbe, Tajikistan. Mama sa a fost contabilă, în timp ce tatăl său a fost mecanic autor. A urmat cursurie Institutului Militar pentru Limbi Străine, unul din centrele de recrutare pentru serviciile secrete sovietice.

„El a fost un ofițer sovietic, cel mai probabil un locotenent, care a profitat pur și simplu oportunitățile prezentate de trei factori care au venit odată cu prăbușirea URSS: avioanele abandonate pe pistele de la Moscova la Kiev, care nu mai pot zbura din cauza lipsei de bani pentru combustibil sau întreținere; depozite uriașe de arme care au fost păzite de gardieni care primeau salarii mici sau chiar deloc; şi cererea în plină expansiune pentru aceste arme de la clienții sovietici tradiționali și grupurile armate nou-apărute din Africa până în Filipine”, explică Douglas Farah, analist senior al International Assessment and Strategy Center şi autor al unei cărţi despre Viktor Bout.

În anul 2002, Viktor Bout a acceptat să ofere un interviu unui reporter de la CNN. Printre subiectele abordate s-au numărat vânzarea de arme către talibani și Al-Qaeda sau către grupările din Africa care l-ar fi plătit în diamante. Acesta a negat aceste afirmații, subliniind că nu era interesat de diamante și nici dispus să opereze în acest domeniu de activitate.

De ce îl vrea Kremlinul pe Viktor Bout?

Protestele diplomaților de la Moscova legate de condamnarea din 2012, dar și informațiile legate de includerea acestuia într-un schimb de prizonieri între Rusia și SUA au alimentat speculațiile legate de importanța acestuia pentru regimul de la Kremlin. După cum explică jurnalista care l-a intervievat în 2002, autoritățile americane cred că Viktor Bout face parte din serviciile secrete ruse.

Dată fiind ”industria” în care opera Viktor Bout, nu poate fi excluse două scenarii: fie lucra ca un agent al KGB-ul, fie opera sub protecția anumitor personaje extrem de puternice de la Moscova. În ambele cazuri, sentința dură primită în SUA l-ar fi putut determina pe bărbat să ofere o serie de informații extrem de sensibile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *