ActualitateExterne

Ciocniri violente între locuitori și forțele de ordine

Întăriri ale poliției franceze au început să sosească în Noua Caledonie în cadrul unei operațiuni de amploare pentru a recâștiga controlul asupra capitalei Noumea, a declarat vineri (17 mai) cel mai înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Numărul polițiștilor și jandarmilor de pe insula controlată de Franța va crește de la 1.700 la 2.700 până vineri seara, conform France 24.

După revoltele care au început luni și care s-au soldat cu patru morți și sute de arestări, noaptea de joi spre vineri a fost relativ calmă, a declarat Înaltul Comisar al Franței, Louis Le Franc, în cadrul unei conferințe de presă televizate.

În orașul Noumea au existat încă puncte de confruntare și îngrijorare, a spus el.

Operațiunile de furnizare de alimente și medicamente pentru populație vor începe cu echipe, inclusiv specialiști în deminare, care vor îndepărta baricadele rutiere care au fost capcană pentru activiști, a spus el.

„Întăririle vor sosi masiv, imediat și vor fi desfășurate pentru a controla zonele care au scăpat de sub controlul nostru în ultimele zile… pentru a recâștiga toate zonele din zona urbană pe care le-am pierdut”, a spus el.

Revoltații supărați pe o reformă electorală au incendiat întreprinderi, au incendiat mașini, au jefuit magazine și au ridicat baricade rutiere timp de trei zile, tăind accesul la medicamente și alimente, au declarat autoritățile.

Mai multe detalii: Franţa va declara stare de urgenţă: Trei civili și un polițist au fost ucişi în revolte legate de o reformă electorală

„Apelurile noastre la calm, pace și reconciliere încep să fie auzite… Este important ca cei care se află la originea ciocnirilor, a blocajelor, să audă acest lucru”, a declarat Le Franc.

Guvernul Noii Caledonii a declarat vineri, într-un comunicat, că insula dispune de stocuri de alimente pentru două luni, iar problema este distribuția.

Franța a declarat stare de urgență pe insulă, a plasat cel puțin 10 persoane în arest la domiciliu și a interzis TikTok.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *