Politică

Ciucă și Recean, la București: Asistăm la crearea artificială de tensiuni și narative agresive la adresa Republicii Moldova

Chișinăul nu este singur în fața provocărilor cu care se confruntă și știe că se poate baza pe cel mai important partener al său, Bucureștiul, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său român, Nicolae Ciucă. 

”Este natural ca prima mea vizită peste hotare să fie la București, care este principalul nostru partener, ne-a ajutat să depășim criza energetică și este avocatul nostru în Uniunea Europeană. Relația noastră e dezvoltată prin numeroase proiecte comune. Ne dorim aprofundarea parteneriatului strategic. România e și cel mai important partener comercial al R. Moldova. În curând vom avea piețe financiare integrate. Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă. Prin transpunerea legislației europene la Chișinău, companiile române vor primi și mai multe oportunități” a declarat Recean, transmite Deschide.md.

De asemenea, acesta a notat că a vorbit cu premierul Ciucă și despre dezvoltarea parteneriatului strategic în domeniul energetic, precum și despre susținerea României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

”Cred că domeniul are un mare potențial în colaborarea noastră. Vreau să vă mulțumesc pentru suportul oferit în această toamnă, a fost critic și determinant. Bucureștiul și companiile energetice române au fost alături de noi, ca de fiecare dată. Cu privire la aderarea la UE, am discutat despre detașarea temporară la Chișinău a experților români pentru consultarea instituțiilor noastre în acest proces. Este o perioadă dificilă din cauza războiului Rusiei. Apreciez mesajul ferm al Bucureștiului, transmis săptămâna trecută de Klaus Iohannis, știm că R. Moldova nu este singură în fața provocărilor” a conchis Recean.

La rândul său, premierul României, Nicolae Ciucă, și-a exprimat susținerea pentru R. Moldova în fața agresiunilor hibride.

”Am discutat despre efectele războiului asupra R. Moldova pe plan de securitate, energetic și economic. Asistăm la crearea artificială de tensiuni și narative agresive la adresa R. Moldova. Am asigurat de susținerea României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional. România promovează necesitatea susținerii R. Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista presiunii Rusiei. Vom promova măsuri în domeniul securitar al rezilienței, crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova” a declarat Ciucă.

Șeful executivului de la București a mai asigurat de susținerea României pentru parcursul european al R. Moldova.

”Am discutat agenda de integrare a R. Moldova în UE, eforturile Chișinăului pentru reformarea justiției, statului de drept și însănătoșirea mediului economic. Am asigurat de susținerea pentru integrarea europeană, am discutat despre liberalizarea completă a comerțului sau reducerea tarifului de roaming. România a demonstrat că este cel mai sincer partener al R. Moldova. Vă asigur că vom rămâne deschiși în continuare la nevoile dumneavoastră” a notat premierul român.

Ciucă a amintit despre proiectele de infrastructură demarate de București pentru a interconecta malurile Prutului și a reiterat necesitatea de a folosi cât mai bine oportunitățile de afaceri în ambele state.

Vă amintim că Dorin Recean întreprinde miercuri, 1 martie, prima sa vizită în străinătate după numirea în funcția de prim-ministru.

El a fost invitat de către prim-ministrul Nicolae Ciucă să participe la ședința Guvernului României.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *