Politică

Comisia pentru examinarea impactului sistemului electoral mixt se întrunește azi

Comisia nu a luat ieri nicio decizie, însă a promis că o va face după ședința de astăzi. Membrii Comisiei i-au audiat pe deputații liberal-democrați, Maria Ciobanu și Ion Butmalai, dar și pe mai mulți experți care și-au expus punctul de vedere pe marginea proiectului de lege. Cei audiați au opinat că sistemul electoral mixt va discrimina moldovenii din stânga Nistrului, dar și persoanele din diasporă. PCRM şi PLDM au declarat că R. Moldova nu este pregătită pentru noul sistem electoral, democraţii susțin, însă, contrariul.

Sistemul electoral mixt prevede că jumătate dintre deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate – direct, în circumscripţii uninominale. Proiectul, înregistrat de către democratul Vlad Plahotniuc, a fost votat cu 63 de voturi, în prima lectură, pe 18 aprilie, iar a doua zi, în lectură finală, după care a fost promulgat de către preşedintele Nicolae Timofti.

Proiectul democraţilor a fost susţinut de către PLDM, de grupul de reformare a PL şi de către deputaţii neafiliaţi. Peste o săptămână, deputaţii PLDM au solicitat, însă, crearea unei comisii speciale care ar examina legea votată. Potrivit liderului fracţiunii liberal-democrate, în procesul votării s-ar fi comis unele gafe.

Împotriva sistemului electoral mixt s-au pronunţat deputaţii comunişti, dar și liberalii, conduși de Mihai Ghimpu.

via trm.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *