Politică

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere modificări urgente la Codul Penal. Trebuie interzisă recrutarea și participarea cetățenilor la orice acțiuni militare de partea Federației Ruse

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare, o organizație non-profit, din care fac parte mai mulți profesori universitari, experți și foști ambasadori condamnă noile planuri de mobilizare militară anunțate miercuri, 21 septembrie, de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În opinia reprezentanților Comitetului, acestea vor duce la escaladarea războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, așa că cer „stoparea imediată a agresiunii militare și retragerea completă a forțelor armate ruse din teritoriile ocupate cu forța în Ucraina, Republica Moldova și Georgia”.

„Considerăm organizarea unor așa-zise „plebiscite” în teritoriile ocupate în Ucraina drept violare a dreptului internațional și a independenței și suveranității statului ucrainean. Calificăm anunțarea acestor surogate de „plebiscit” o încălcare flagrantă a Cartei ONU și o escaladare gravă a războiului. Agresiunea militară rusă contra Ucrainei este o acțiune criminală, care nu poate fi avea nici o justificare. Bombardamentul sistematic asupra orașelor și infrastructurii civile din Ucraina, exterminarea în masă a ucrainenilor reprezintă acte de genocid, care urmează să fie investigate drept crime grave contra umanității, căzând sub incidența convențiilor internaționale și responsabilitatea Curții Penale de la Haga, violând dreptul fundamental la viață, la integritate fizică și instrumentele internaționale care le apără”, se menționează în declarația publică a Comitetului pentru Unitate și Bunăstare.

Reprezentanții Comitetului mai subliniază că escaladarea războiului poate avea efecte extinse și pericole reale și asupra Republicii Moldova. Astfel, vin cu mai multe solicitări față de autorități. 

„Cerem introducerea urgentă a unor modificări în Codul Penal, care să interzică expres recrutarea cetățenilor Republicii Moldova și participarea lor la orice acțiuni militare de partea statului agresor. RM are obligații directe de a descuraja și criminaliza recrutarea cetățenilor săi, care pot avea și alte cetățenii (Federația Rusă) de a fi angajați în structurile militare ale statului agresor sau ale unor grupuri paramilitare private (Wagner) implicate direct în comiterea crimelor de război contra Ucrainei. Se impun măsuri efective de înăsprire a procedurilor de control și verificare strictă a persoanelor la ieșirea și intrarea cetățenilor ruși pe toate căile de acces spre și dinspre regiunea ocupată de forțele separatiste (Transnistria). Este timpul să aplicăm sancțiuni drastice legate de iminenta pierdere a cetățeniei Republicii Moldova de către persoanele angajate de către structurile militare și de securitate ale regimului separatist”, subliniază cei de la Comitetul pentru Unitate și Bunăstare.

Aceștia mai cer întărirea punctelor de control și verificare pe linia administrativă a teritoriului ocupat de forțele separatiste (Transnistria) pentru a preveni orice fel de scenarii, care ar permite mișcarea de trupe militare, deghizate în civil sau în uniforme, in orice fel de scenarii maligne, cu potențial de destabilizare imediată a situației politice în Republica Moldova. Activizarea unor grupuri finanțate de grupuri cleptocratice (Shor) sau altele sub influența serviciilor speciale transnistrene se asortează unor scenarii cu potențial distructiv pe care cetățenii Republicii Moldova ar trebui să-l evite.

„Autoritățile responsabile pe domeniul de securitate (SIS, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării) ar trebui să comunice mult mai eficient asupra capacităților existente de apărare a ordinii constituționale și securității naționale. Ca măsuri de urgență, populația trebuie să fie instruită în acest moment asupra existenței adăposturilor antiatomice și măsurile adecvate pentru a ne proteja de orice situații neprevăzute care pot decurge din escaladarea războiului în Ucraina. Dacă se constată un deficit de capabilități și resurse, autoritățile Republicii Moldova trebuie să apeleze de urgență la asistența UE și NATO pentru a crea facilitățile și structurile necesare în acest sector”, mai subliniază semnatarii declarației publice.

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare mai crede că autoritățile trebuie să pună în ordine imediat sistemele existente de alertă și comunicare în regim de urgență, organizarea, echiparea și punerea la adăpost a populației în cazul unor amenințări directe. „Aceste acțiuni ar putea să pară unora excesive, noi credem că evitarea acestui subiect nu face decât să agraveze problemele existente, eludând responsabilitățile directe ale guvernării în domeniul securității naționale”, se arată în declarație.

Reprezentanții Comitetului mai vor ca autoritățile statului să răspundă asupra modului în care utilizează, în acest moment, asistența primită din partea comunității internaționale pe domeniul de apărare, ordine publică și securitate, oferind informații clare, eficiente și credibile la întrebări legitime ale cetățenilor. De asemenea, reiterează apelul adresat partenerilor occidentali ai Republicii Moldova de a veghea cu maximă strictețe, prin reguli stricte și monitorizare extinsă, procesul de achiziții de resurse energetice din fonduri externe pentru Republica Moldova, evitând situația în care asistența externă ajunge în buzunarele largi ale statului agresor. „Cerem transparență și luciditate în acest proces extrem de important de decuplare deplină a Republicii Moldova de companiile aflate pe teritoriul secesionist, MGRES, dar și a unor companii și agenții care reprezintă interesele și companiile statului rus, aflate sub sancțiuni internaționale”, se mai menționează în declarația Comitetului pentru Unitate și Bunăstare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ce zic băieții ăștia e de bun simț. Numai că trebuiau făcute alaltăieri, ieri ar fi trebuit arestați/intentate procese tuturor agenților de influență moscali iar azi ar trebui dată lege care să interzică partide politice de orientare prorusă iar dacă anumiți membri sunt dovediți ca agenți de influență procedat în consecință. Cam așa s-ar fi făcut „oleacî” de curățenie în RâMa. Din păcate în „națiunea civică maldavineascî” e o mișcare browniană absolută, fiecare trage în ce direcție vrea, dar ca întreg social merg precum găina fără cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *