Comunista Oxana Domenti a fost în același timp Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOCUMENT

La suprafață ies detalii rușinoase pentru diplomația Republicii Moldova în contextul în care MAEIE a acceptat să ofere unui Ambasador concediu pe cont propriu timp de 2 luni de zile (a se vedea mai jos ordinul care a fost înregistrat mult mai târziu din data emiterii acestuia deoarece litera "a" de la sfârșitul numărului de înregistrare demonstrează că acest document a fost înregistrat post-factum).
Ziarul de Gardă scrie că Ambasadoarea Oxana Domenti abia săptămâna aceasta a depus cererea de demisie din funcția diplomatică în contextul în care de 2 luni de zile este mutată deja la Copenhaga unde activează cel mai probabil pentru o perioadă de probă într-o funcție internaționale pe care a obtinut-o nu prin concurs dar printr-o numire politică în cabinetul noului Director Regional pentru Europa al OMS-ului, Dr Hans Henri Kluge.
Cum explică MAIEI, Guvernul și Președinția că Oxana Domenti la data de 5-6 martie era prezentată pe site-urile internaționale ca fiind funcționar al OMS, în timp ce formal încă era Ambasadoarea R. Moldova la ONU și Elveția? Cu ce dată a fost înregistrată cererea ei de demisie?
Fostul Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aurel Ciocoi, a semnat în secret, un ordin de concediu pe cont proprie pentru Ambasadoarea Republicii Moldova în Elveția, Oxana Domenti pentru 2 luni de zile (15 februarie-15 aprilie 2020) în plină criză mondială pandemică de COVID-19 și în plină perioadă de stare de urgență națională când mii de moldoveni trebuie să revin acasă din diverse state ale Europei, iar ambasadele și șefii misiunilor diplomatice sunt responsabili de organizarea acestui exercițiu diplomatic.
Chiar dacă MAEIE încearcă să apere poziția Oxanei Domenti precizând că Ambasador în exercițiu actualmente este Iulian Grigorita, totuși MAEIE ar trebui să recunoască că de jure un Ambasador chiar dacă se află în concediu nu are dreptul să activeze într-o altă funcție, cu atât mai mult într-o funcție internațională acolo unde de fapt această persoană trebuie să reprezinte interesele țării în calitate de Ambasador.
Un Ambasador se consideră în funcție atâta timp cât nu există Hotărârea de Guvern, Decretul prezidențial și Ordinul Ministrului Afacerilor Externe privind rechemarea ambasadorului din funcția respectivă. Ori această rechemare din funcția de Ambasador nu a existat. Chiar dacă e să presupunem că o astfel de cerere trebuia să existe încă din 15 februarie curent, de ce Ministrul Aurel Ciocoi a semnat un ordin pentru concediu pe cont propriu și nu a propus o hotărîre de Guvern prin care Ambasadoarea Domenti să fi fost rechemată din funcția de Ambasador dacă s-a mutat cu traiul și cu noul ei job la Copenhaga.
Oxona Domenti – Ambasadoare la ONU și funcționară la OMS
Cel mai probabil, Ambasadoarea a vrut să se asigure, că dacă nu va trece perioada de probă în noua funcție în cabinetul Directorului Regional al OMS de la Copenhaga, atunci să revină din nou în funcția de Ambasador al RM la Geneva.
Cel mai grav este faptul că reședința Oficială a Ambasadorului R. Moldova de la Geneva nu a fost returnată agenției imobiliare ci a fost păstrată cu banii statului chiar dacă acolo nu locuiește nimeni timp de 2 luni de zile, banii aceștia, mii de euro pe lună puteau fi redirectionati pentru cumpararea unor consumabile medicale pentru cetățenii bolnavi de COVID 19 și nu pentru a-i asigura un culcus de revenire a Ambasadoarei înapoi la Geneva în cazul în care nu trecea perioada de proba la OMS.
Cine răspunde pentru că statul cheltuie banii contribuabililor ca Oxana Domenti să fie sigură că are un job internațional?
Cum justifică Premierul, fost Ministru de finanțe și foarte bun prieten cu Ambasadoarea Domenti aceste uriașe cheltuieli inutile și ilegale în contextul în care prevederile Codului Muncii si a Legii Serviciului diplomatic au fost încălcate atât de către Oxana Domenti dar de și fostul Ministru de Externe Aurel Ciocoi.
Timpul.md