Comunitatea Evreiască din R. Moldova condamnă actele de violență împotriva civililor, luările de ostatici neîncetate și uciderea civililor de către gruparea teroristă Hamas
Comunitatea Evreiască din Republica Moldova a emis o adresare publică în contextul războiului împotriva Israelului în care condamnă atacul masiv asupra Israelului, actele de violență împotriva civililor, bombardamentele și luările de ostatici neîncetate și uciderea civililor de către gruparea teroristă Hamas și aliații acesteia, transmite Jurnal.md.
Reproducem mai jos textul adresării Comunității Evreiești din Republica Moldova:
„Sâmbătă (7 octombrie 2023), într-un atac asupra Israelului, peste o mie de teroriști s-au infiltrat pe uscat, pe mare și pe aer în mai multe locații și au înaintat spre comunitățile și așezările israeliene din apropierea Fâșiei Gaza. Acest lucru a fost realizat împreună cu un atac masiv cu rachete asupra orașelor din sud, centrul țării și Ierusalim (au fost lansate peste 6.600 de rachete), cu scopul de a provoca pagube maxime civililor.
Teroriștii au intrat în Israel și au început masacrele de familii și persoane în casele lor, oamenii au fost executați și arși de vii pe străzi și uciși cu brutalitate la un festival de muzică care avea loc în zonă.
Dovezi îngrozitoare răspândite în întreaga lume. La întoarcerea în Fâșia Gaza, ei au răpit pe toți cei, care i-au găsit acționând cu brutalitate asupra femeilor, bătrânilor și copiilor.
Până acum, peste 1.400 de persoane au fost ucise și 4.010 au fost rănite în Israel. Mai mult de 199 de persoane sunt, de asemenea, date dispărute sau captive după ce au fost răpite și duse în Gaza. Dintre victime, aproximativ 152 de morți și 141 de dispăruți aveau cetățenie străină (inclusiv dublă cetățenie).
În ultimele zile, din Liban au fost lansate rachete antitanc și obuze de mortar, în timp ce teroriști conduși de Hezbollah încearcă să se infiltreze în Israel.
Israelul poartă război împotriva organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza. Un exemplu în acest sens este difuzarea de informații false despre recenta lansare eșuată de rachete a organizației teroriste Jihad Islamic, care a vizat Israelul, dar a lovit un spital din orașul Gaza, unde au fost ucise peste 500 de persoane.
Încercarea de a atribui Israelului responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat s-a confruntat cu contradicția de fapte, de date satelitare și de informații, care demonstrează că această tragedie nu este altceva decât un alt act de exterminare a civililor de către teroriști.
Acest atac subliniază încă o dată prioritatea acordată de HAMAS de a vătăma cetățenii israelieni față de bunăstarea și siguranța populației din Fâșia Gaza. Ei continuă să-i vadă pe palestinienii sub controlul lor drept „scuturi umane” în campania lor împotriva Israelului.
Atenționăm că HAMAS a fost recunoscută oficial ca grup terorist în Moldova.
Sprijinirea HAMAS și a aliaților săi înseamnă sprijinirea terorismului global, care poartă un război hibrid și folosește mass-media pentru a răspândi discursuri instigatoare la ură, propagandă, minciuni, apeluri la violență.
Comunitățile evreiești din întreaga lume sunt extrem de îngrijorate de mitingurile din diferite țări care susțin organizațiile teroriste, inclusiv HAMAS. Atacurile asupra organizațiilor evreiești și a membrilor comunității agravează situația extrem de dificilă asociată cu războiul din Israel, moartea celor dragi și suferința civililor, inclusiv a membrilor familiilor și cetățenilor Republicii Moldova.
Organizarea unui astfel de miting mâine, în fața principalului organ legislativ al țării, Parlamentul, autorizația de a-l desfășura, precum și poziția susținătorilor din rândul societății civile din Moldova, stârnește îngrijorări profunde și transmite un semnal de înrăutățire a climatului în societatea noastră.
Să reamintim că conducerea Republicii Moldova a condamnat ferm atacul asupra Israelului din primele zile de război și s-a alăturat comunității mondiale, care a clasat categoric atrocitățile comise în cadrul războiului împotriva Israelului ca acte de terorism.
Facem un apel către membrii societății civile, liderii de opinie publică și apărătorii drepturilor omului să nu susțină actele de terorism, să nu cedeze propagandei informaționale și să contribuie la menținerea unui climat de bună vecinătate și înțelegere reciprocă în țara noastră și peste hotarele ei”.