Social

Conacul Pommer va renaște din ruine

Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, cel mai mare monument al naturii din Moldova nu a mai beneficiat de reparații considerabile din 1995. Până atunci, rezervația era îngrijită de 30-40 de lucrători care făceau curățenie și reparațiile de rigoare. Mai nou, SBP ,,Constructorul” asigura securitatea zonei și a construit o fântână arteziană. 

De la Grădina Botanică la origini

Până la 3 aprilie a.c., parcul s-a aflat în gestiunea Grădinii Botanice. După multe insistențe din partea autorităților locale, care au scris un demers de recuperare a dreptului de gestiune, și la inițiativa vicepreședintei Parlamentului RM, Liliana Palihovici, miniștrii au hotărât trecerea lui în gestiunea Primăriei s. Țaul.

Primăria identificase deja sursele financiare necesare pentru renovarea monumentului peisagistic, fiindcă nu mai putea aștepta ajutor din exterior. Astfel, proiectul de dezvoltare regională „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni” va fi finanțat prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională (FDR), iar Consiliul raional Dondușeni va asigura resursele financiare aferente. „Dacă, în timpul apropiat, nu vom lua măsurile necesare, grădina și tot ce este aici va degrada și mai mult”, a explicat primarul satului Țaul, Andronii Mitrică. El a povestit că pregătește un alt proiect care va fi susţinut de Ambasada Cehiei, pentru a aduce animale şi a restabili grădina zoologică de cândva.

Infrastructura – prioritară

Precum a menționat și deputatul Palihovici, situația dezastruoasă în care se află monumentul de arhitectură peisajeră „Parcul din satul Țaul” este agravată și de faptul că teritoriul nu este îngrădit, ceea ce până acum a favorizat distrugerea patrimoniului complexului arhitectural. Acest fapt a fost constatat și de ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

Ulterior, obiectivul-cheie al proiectului a devenit reabilitarea infrastructurii zonei turistice Țaul, care se află în centrul Regiunii de Dezvoltare Nord și poate uni două trasee conectând astfel regiunea la circuitul turistic național și internațional. Proiectul urmează să fie implementat timp de doi ani.

De altfel, de îngrijirea arborilor, dintre care cei mai mulţi fiind de specie rară, se vor ocupa Academia de Ştiinţe şi Ministerul Mediului.

23 mln. lei se duc la Țaul

Proiectul „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni” va fi susținut cu 23.305.122,62 de lei, ceea ce constituie 100% din costul total al proiectului depus de Primăria Țaul în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II. Orice lucrare de reconstrucție și restabilire a monumentului arhitectural al naturii se va face după un proiect coordonat cu Grădina Botanică.

Pentru anul curent, în Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională sunt prevăzute alocații în valoare de 191,25 mln. lei, care au fost deja repartizate pe proiecte concrete și cheltuieli operaționale.

Fondul Național de Dezvoltare Regională estimează că beneficiari direcți ai proiectului vor fi circa 100 de mii de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Nord și circa trei mii de locuitori din apropierea parcului. De altfel, se planifică generarea a noi activităţi economice în domeniul turismului pentru a face această regiune mai atractivă pentru investitori. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *